Signalering delier kan veel beter

Array

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam concluderen dat ouderen die in het ziekenhuis een delier doormaken, een periode van acute verwardheid, veel meer risico lopen om binnen enkele jaren te overlijden of dement te worden. Seniorenorganisatie PCOB is blij met de hernieuwde aandacht voor dit onderwerp.

Al in 2008 signaleerde de PCOB in het toenmalige delierproject met ARGO dat delier dikwijls te laat wordt ontdekt door de medici. Gevolg: langer verblijf in het ziekenhuis, grotere kans op opname in verpleeg- of verzorgingshuis en zelfs overlijden.

Naast de traumatische ervaringen voor patienten en hun omgeving, brengt dit hoge kosten voor de gezondheidszorg met zich mee. Een delier komt vaker voor dan gedacht. Maar liefst zo’n 35 % van de patienten van 65 jaar en ouder krijgt een delier. Alleen al wat betreft de ziekenhuizen hebben we het dan over ruim 40.000 patienten per jaar. Dat betekent een onnodige kostenpost van tientallen miljoenen Euro’s.

Ziektebeeld nog onbekend
Uit gesprekken met deskundigen en patienten blijkt dat het ziektebeeld nog steeds redelijk onbekend is, ook al is er in toenemende mate aandacht voor. Samen met zorgverleners en mantelzorgers van patienten heeft de PCOB een set kwaliteitscriteria opgesteld.

Preventie en vroegtijdige signalering zijn belangrijke aandachtspunten die hierin naar voren komen. Maar ook voorlichting over het ziektebeeld en één aanspreekpunt tijdens de opname, vinden patienten zeer belangrijk.

Inmiddels worden inspanningen gedaan door de PCOB en de CSO om de in het project gevonden kwaliteitscriteria rond delier te verbreden naar kwaliteitscriteria voor de zorgverlening aan kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers. Hiertoe zal binnenkort een focusgroep worden gevormd in samenwerking met ARGO. Deelnemers zullen naast beroepsbeoefenaren ook ‘ervaringsdeskundigen’ uit de doelgroep. Wij zoeken hiertoe mensen die ervaring hebben (gehad) met meer dan een van de volgende problemen tegelijk: delier, vallen, ondervoeding, fysieke beperkingen. De zorgsector lijkt dit met instemming te willen overnemen.

Vanuit bovengenoemd project is reeds een brochure onder de titel “Dokter, waarom is mijn man opeens zo in de war?” uitgebracht. Hierin staat kort maar krachtig beschreven wat een delier is en dat het, bij tijdige ontdekking, te genezen is. Ook vindt men een beschrijving van de symptomen zodat het beter kan worden herkend door naasten en zorgverleners. En de brochure beschrijft  aandachtspunten voor omgang van de naasten met de delierpatient en voor behandeling en verzorging door de zorgverleners.
De PCOB  en haar collega-organisaties in de Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) werken hard aan invoering van deze kwaliteitscriteria in een breder kwaliteitskader voor kwetsbare ouderen. Invoering van de kwaliteitscriteria in dit kader zal niet de geschetste problemen geheel kunnen voorkomen, maar kan wel tot aanzienlijk minder problemen leiden dan nu geschetst door de hier geciteerde onderzoekers.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen