Patiënten blind na fouten Nederlandse chirurg in Portugese privékliniek I-QMed in Algarve

Array

De Nederlandse chirurg Franz V., eigenaar van de privékliniek I-QMed in de Portugese Algarve en de kliniek Eyeqvision in Amstelveen, zou volgens Portugese media naar Nederland zijn gevlucht nadat er vier patienten door zijn toedoen waarschijnlijk blijvend blind blijven. De kliniek in Lagoa is inmiddels gesloten door de autoriteiten in Portugal, zo meldt  de Telegraaf.
De vier slachtoffers zouden volgens verschillende Portugese kranten op 20 juli behandeld zijn door de chirurg waarbij een speciale laser-techniek toepaste. Het gaat om twee mannen en twee vrouwen uit Brazilie en Groot-Brittannie waarbij een nieuwe lens in het oog werd ingebracht. Na de behandeling ontstonden ernstige complicaties. Op 22 juli moest een 35-jarig slachtoffer uit Brazilie in allerijl naar het ziekenhuis met een ernstige ontsteking aan haar oog. Drie dagen later kwamen de drie andere slachtoffers met dezelfde klachten in het ziekenhuis terecht.

De toestand van hun ogen was zo ernstig, dat permanente schade aan de ogen is ontstaan. De vier blijven wellicht de rest van hun leven blind. De Portugese inspectie stelde daarop een officieel onderzoek in. Op dat moment zou Versteeg al vertrokken zijn naar Nederland.

Op de Engelstalige website van I-QMed wordt de laseroperatie aan de ogen uitdrukkelijk aangeprezen, net als de Nederlandse Franz Versteeg, die 30 jaar ervaring in het vak heeft. I-QMed stelt zichzelf voor als een internationaal bedrijf dat via laseroperaties mensen van die vervelende bril wil afhelpen. De prijs van de ingreep bedraagt 595 euro per oog. I-QMed richt zich expliciet op toeristen, want er worden zelfs paketten aangeboden waarbij de kliniek deals heeft met hotels. Naast de oogchirurgie biedt de kliniek ook nog andere schoonheidsoperaties met lasertechnieken aan. Op de Portugese versie van de website van I-QMed staat een persbericht over de vier getroffen patienten, waarbij de privékliniek excuses aanbiedt aan de slachtoffers en hun families.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen