Combinatie biologisch en chemisch bestrijden malariamug werkt beter dan verwacht

Malariamuggen met hoge resistentie tegen insecticiden blijken, meer dan verwacht, effectief te bestrijden met een combinatie van schimmelsporen en chemische insecticiden. Onderzoekers van Wageningen UR en uit Benin, West-Afrika, hebben aangetoond dat schimmels en insecticiden elkaars werking versterken en het effect in gecombineerd gebruik is zelfs groter dan het opgetelde effect van beide methoden afzonderlijk. Biologische en chemische malariabestrijding kunnen daarom zeer goed samengaan, schrijven zij in het augustusnummer van PLoS One (Public Library of Science).

Naar schatting sterven er wereldwijd meer dan een miljoen mensen aan de gevolgen van malaria, waarvan een groot deel in arme Afrikaanse landen. Malariaparasieten worden door de muggensoort Anopheles overgedragen van de ene op de andere mens. In veel gebieden, vooral in West-Afrika, vertonen malariamuggen in toenemende mate resistentie tegen chemische bestrijdingsmiddelen en neemt de effectiviteit van geïmpregneerde klamboes en binnenshuis sprayen af. Vorig jaar toonden Wageningse onderzoekers aan dat schimmelsporen malariamuggen effectief kunnen doden en dat ze de muggen gevoeliger kunnen maken voor insecticiden. Zij deden daarom vervolgonderzoek naar de effectiviteit van combinaties van schimmels en insecticiden tegen resistente malariamuggen in West-Afrika.

Versterkte werking
De Wageningse onderzoekster Marit Farenhorst testte samen collega’s van het Entomologisch Onderzoekscentrum in Cotonou, Benin voor het eerst ter plekke en in het wild schimmels tegen malariamuggen die resistent zijn tegen de veelgebruikte insecticiden DDT en permethrine. Zowel muggen uit het laboratorium als in het wild gevangen muggen konden effectief met sporen van de schimmels Beauveria bassiana en Metarhizium anisopliae gedood worden. Daarnaast onderzochten zij hoe effectief schimmels werken in combinatie met insecticide.

Een schimmelinfectie bleek de wilde muggen gevoeliger te maken voor permethrine, en blootstelling aan permethrine bleek de werking van schimmels te verhogen. Gelijktijdige blootstelling aan zowel schimmels als insecticiden had de grootste impact op de resistente muggen. Deze was hoger dan verwacht en toont aan dat schimmels en permethrine elkaars werking versterken. DDDT werkt op dezelfde wijze als permethrine.

Langdurig werkzaam
Naast een versterking van de werking zien de onderzoekers als bijkomend voordeel van de combinatie schimmel-insecticide de langdurige werkzaamheid. Resistentie vormt zich veel moeilijker tegen twee totaal verschillende middelen. Zij stellen bovendien vast dat chemische malariabestrijding in veel landen nog steeds belangrijk is en op grote schaal wordt toegepast. Ook om die reden menen zij dat schimmels voorlopig beter als aanvullend dan als vervangend middel ingezet kunnen worden. Toekomstig onderzoek zal zich richten op het evalueren van methoden waarbij muggen in eenzelfde nacht aan zowel schimmels als insecticiden blootgesteld worden, bijvoorbeeld het gebruik van klamboes in combinatie met schimmelsprays binnenshuis.
Wetenschappelijk artikel in PLoS ONE:
Farenhorst M., Knols B.G.J., Thomas M.B., Howard A.F., Takken W., Rowland M. and N’Guessan R.K., 2010. Synergy in efficacy of fungal entomopathogens and permethrin against West African insecticide-resistant mosquitoes. Public Library of Science ONE, 5 (8).

Zie ook het persbericht van 22 september 2009: http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/archief/nieuws/2009/mal092109.htm

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen