Studie St. Elisabeth Ziekenhuis bewijst effectiviteit vertebroplastiek

Array

Pijnvrij door cement in gebroken rugwervel
Het injecteren van botcement in door botontkalking ingezakte en gebroken rugwervels is een effectieve en veilige methode om patienten pijnvrij te maken. Dit blijkt uit een onderzoek van het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg dat in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

In het St. Elisabeth Ziekenhuis worden jaarlijks 150 tot 200 patienten die veel pijn hebben door ingezakte rugwervels met vertebroplastiek behandeld. Daarbij wordt via een naald door de huid een speciaal soort cement in de wervel gespoten. “We wisten dat het cementeren van de breuk de best denkbare pijnstiller is, maar dit was nog niet wetenschappelijk bewezen”, zegt interventieradioloog dr. Paul Lohle. “Onze studie levert nu het keiharde bewijs dat vertebroplastiek veel betere resultaten oplevert dan de traditionele behandelmethode met pijnstilling, bedrust en het dragen van een korset. Omdat patienten weer direct mobiel worden, zijn de behandelkosten meer dan acceptabel. De kwaliteit van leven neemt immers enorm toe.”

Botontkalking
Patienten die in aanmerking komen voor vertebroplastiek hebben zonder uitzondering last van botontkalking (osteoporose). Lohle: “Het betreft dus vooral oudere vrouwen die geconfronteerd kunnen worden met een ingezakte ruggenwervel. Een misstap op een stoepje kan al een pijnlijke breuk veroorzaken. Via een onderzoek en een MRI-scan kan nauwkeurig worden bepaald of vertebroplastiek uitkomst kan bieden. Onze studie toont aan dat 90 tot 95 procent van de behandelde patienten vrijwel direct geen pijnklachten meer heeft. Het vastzetten van de wervel zorgt ervoor dat de zenuwbanen niet langer worden geïrriteerd. Het is echter wel noodzakelijk de patient binnen zes weken na het ontstaan van de breuk te behandelen.”

Strenge regels
Het onderzoek werd geleid door Caroline Klazen, arts-assistent radiologie, die later dit jaar promoveert op dit onderwerp. Neuroradioloog prof. dr. Willem Jan van Rooij speelde een belangrijke rol bij de uitwerking. “Er moet aan veel strenge regels worden voldaan om een studie internationaal geaccepteerd te krijgen. We hebben daarom andere ziekenhuizen bij het onderzoek betrokken. Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het St. Lucas in Gent en het Diakonessenhuis en het UMC in Utrecht hebben intensief meegewerkt. Ook zij behandelen patienten met deze techniek in hun ziekenhuis, ze deelden de gegevens met ons voor dit onderzoek. Verder zorgden internist Job Juttmann en de professoren Mali en De Vries voor een inhoudelijke bijdrage”, aldus Van Rooij.

Geschat wordt dat wereldwijd jaarlijks 1,4 miljoen mensen last krijgen van een ingezakte en gebroken rugwervel. Van Rooij: “Onze studie kan dus heel veel patienten vooruit helpen. Ziektekostenverzekeraars kunnen nu niet meer om de vertebroplastiek heen.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen