Ziekenhuis Bernhoven organiseert speciale dag voor patiënten met een stoma

Op vrijdag 17 september organiseren de stomaverpleegkundigen van ziekenhuis Bernhoven een informatieve en ludieke dag voor patienten met een stoma: bewegen met een stoma. Dat gebeurt in paviljoen de Kriekeput in Herpen van 10.15 uur tot 16.00 uur.

Doel van deze dag is de stomapatienten (en hun familieleden) op ongedwongen wijze te informeren over bewegen met een stoma. Een bevoegd Nordic Walking instructeur geeft een workshop over bewegen met een stoma en er wordt uiteraard ook actief gewandeld. Daarnaast wordt geïnformeerd over vakantiemogelijkheden, het belang van voeding en over badkleding voor mensen met een stoma.

Patienten die bekend zijn bij de stomaverpleegkundigen van het ziekenhuis ontvangen een persoonlijke uitnodiging. Mochten er mensen zijn die interesse hebben, maar onverhoopt geen uitnodiging hebben ontvangen dan kunnen zij zich tot uiterlijk 10 september aanmelden bij [email protected] of een briefje sturen naar Ziekenhuis Bernhoven, t.a.v. mw. M. van Reijsen, stomaverpleegkundige, polikliniek 2 in Oss. De dag is bedoeld voor de patienten van beide locaties van ziekenhuis Bernhoven. Na aanmelding ontvangen de deelnemers een programma en routebeschrijving.

De dag wordt georganiseerd in samenwerking met Dansac, een gespecialiseerd bedrijf in stomazorg. Landwinkel Spierings presenteert zich op deze dag met biologische voeding. De firma Hoogland verzorgt eveneens een stand.

Stoma
Stoma is het Griekse woord voor mond of opening. In de medische wereld gebruikt men het woord stoma voor een kunstmatige opening in de buik­wand voor de urine of de ontlasting.

Als bij een operatie de blaas of (een gedeelte van) de darm is weggehaald, kan de natuurlijke uitgang soms niet meer gebruikt worden. De urineleiders of het uiteinde van het gezonde stuk darm worden dan door de buikwand naar buiten geleid en aan de huid vastgehecht. Vervolgens kan er rondom deze opening een verwisselbaar zakje op de huid geplakt worden om de urine of ontlasting op te vangen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen