Kwaliteit van leven lang na een SAB

Array

Bij veel patienten die getroffen zijn door een aneurysmale subarachnoïdale bloeding (SAB) treedt na vijf jaar verbetering van functie op, die gepaard gaat met een verhoging van de kwaliteit van leven. Ondanks dat na 12,5 jaar de verbetering van functie afneemt, blijft de kwaliteit van leven volgens de patienten stijgen. Mogelijk omdat ze leren omgaan met hun gebreken en omdat ze het leven hoger waarderen na een levensbedreigende ziekte. Dat beschrijven Utrechtse onderzoekers onder leiding van hoogleraar klinische epidemiologie Ale Algra in Journal of Neurology (doi:10.1007/s00415-010-5660-y).

Bij een groot deel van de overlevenden van een SAB treedt een handicap op, die in de 3 jaar na de gebeurtenis vaak vermindert, maar die wel een sterke daling van de kwaliteit van leven (KvL) tot gevolg heeft. Over de gevolgen van SAB op het welzijn van patienten op de lange termijn is nog weinig bekend. In hun onderzoek volgden de Utrechtse wetenschappers daarom 64 patienten 12,5 jaar lang om hun functioneren en hun KvL te meten, respectievelijk met de modified Ranking Scale (mRS), de SF-36 en een VAS-schaal.

Tussen de vier maanden en vijf jaar was bij 29 van de 52 nog levende patienten de mRS met minimaal één punt op een schaal van 6 verbeterd, terwijl het bij 19 gelijk was gebleven. De gemiddelde KvL was op alle vlakken, behalve de vitaliteit, verbeterd. Na 7,5 jaar waren er nog 46 patienten in leven, waarvan bij de meeste de mRS lager was dan na 5 jaar. Dat werd door de patienten echter voor een groot gedeelte geweten aan andere ziektes als diabetes, kanker of osteoporose. De gemiddelde KvL was in de 7,5 jaar wel blijven stijgen wat aangeeft dat mensen leren omgaan met hun gebreken. De studie geeft SAB-patienten een belangrijk vooruitzicht dat hun leven op de lange termijn nog steeds kan verbeteren.

Bron:NTvG/(Bijdrage: Hidde Boersma.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen