Nieuwe resistente darmbacterie in Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft donderdag haar bezorgdheid uitgesproken over de komst van een nieuwe resistente bacterie. Het gaat om een darmbacterie die resistent is voor antibiotica, ook niet voor de nieuwste soorten. Omdat er geen medicijnen of antibiotica zijn die deze bacterie kunnen bestrijden, is de toestand volgens het RIVM zorgelijk te noemen. Voorlopig helpt niets ertegen.

Tot nu toe is er slechts één geval van besmetting in Nederland vastgesteld maar de kans bestaat dat er meer volgen. In Groot-Brittannie zijn er tientallen besmettingen bekend. Het vermoeden bestaat dat de Nederlandse besmetting voortkomt uit de Britse. Verder denkt men dat de bacterie uit India afkomstig en via Groot-Brittannie naar Europa is gekomen. In Azie wordt minder zorgvuldig omgegaan met antibiotica-gebruik waardoor bacterien veel sneller resistent worden. Directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding waarschuwt artsen zeer spaarzaam te zijn met het uitschrijven van antibioticakuren.

Bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen