NKI-AVL richt bestralingsruimte in met Ambient Experience en “high precision tumour control” bestralingsapparaat

In het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam wordt op 24 augustus 2010 een bestralingsruimte geopend met een zogenaamde Ambient Experience. Dit is de eerste bestralingruimte waarin dit systeem van Philips Medical Systems is geïntegreerd, en daarmee een wereldprimeur.

Veel patienten met kanker zijn gespannen voor de behandeling die zij moeten ondergaan. Ambient Experience maakt op creatieve wijze gebruik van omgevingsverlichting en dynamische projectie. De patient kiest zelf voor een passend thema dat gekoppeld is aan een bepaalde kleurstelling, wandprojectie en eventueel bijpassende muziek, met als doel zo ontspannen mogelijk de bestralingsbehandeling te ondergaan. Het NKI-AVL verwacht dat patienten die bestraald worden daardoor beter stil kunnen liggen tijdens de behandeling.

Het bestralingsapparaat beschikt daarnaast over de modernste beeldgeleide technieken om de behandeling aan te passen aan de exacte vorm en positie van de tumor, die van dag tot dag kunnen wijzigen. Het NKI-AVL heeft een langdurige samenwerking met leverancier Elekta. De software voor beeldgeleiding van dit bestralingsapparaat is door onderzoekers van het NKI-AVL ontwikkeld. De combinatie van dit uiterst geavanceerde bestralingstoestel met de Ambient Experience levert de hoogst mogelijke bestralingsprecisie, waardoor minder schade aan gezonde weefsels rond de tumor wordt aangericht.

Het NKI-AVL is de eerste in de wereld waar gebruik gemaakt wordt van een Ambient Experience in combinatie met een “high precision tumour control” bestralingsapparaat.

Mevrouw dr. Els Borst-Eilers, voorzitter van de Nederlandse Federatie Kankerpatientenorganisaties, is bereid gevonden de bestralingsruimte in het NKI-AVL officieel te openen.

NKI

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in kankerzorg en -onderzoek. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil. In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van de specialistische zorg van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut onder een dak. Bij het Nederlands Kanker Instituut - de wetenschappelijke tak van het Antoni van Leeuwenhoek - werken ruim 560 onderzoekers aan grensverleggend onderzoek naar kanker. Dit wetenschappelijke onderzoek wordt voor een belangrijk deel mede mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding en het ministerie van VWS. Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige door de OECI aangewezen Comprehensive Cancer Center in Nederland. Voor meer informatie: www.avl.nl en www.nki.nl.

Recente artikelen