TNO en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) slaan handen ineen voor innovatie in de fysiotherapie

Array

Samen werken aan de fysiotherapie van de toekomst
Maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing en de stijging van het aantal chronische aandoeningen hebben tot gevolg dat er steeds vaker een beroep gedaan wordt op de fysiotherapeut, bijvoorbeeld om mensen beter voor te bereiden op een ziekenhuisopname. Om adequaat op deze vraag in te kunnen blijven spelen, is innovatie in de branche nodig. TNO en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) gaan intensief samenwerken en sloten op 18 augustus 2010 in Amersfoort een Branche Innovatie Contract af.

Fysiotherapiepraktijk van de toekomst
De maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een veranderende positie van de fysiotherapeut. Bas Eenhoorn, voorzitter van het KNGF: “Meer patienten hebben in de toekomst fysiotherapie nodig. De kosten in de zorg zullen alleen maar stijgen. Hoewel fysiotherapie ook veel opbrengt, moet er naar oplossingen worden gezocht om de kosten beheersbaar te houden. Verzekeraars stellen ook steeds hogere eisen aan de kwaliteit van zorg. Fysiotherapeuten moeten daarom innoveren in fysiotherapeutische werkwijzen voor verbeterde diagnostische en preventieve zorg. De fysiotherapiepraktijk van de toekomst is afgestemd op de vraag van patientgroepen en is gericht op service. Daarbij is een krachtige digitale ondersteuning voor de patient en fysiotherapeut nodig. Dit helpt bij de communicatie met de patient en ondersteunt in betere besluitvorming bij screening, diagnostiek en therapie. Bovendien draagt ICT bij aan vernieuwingen in de bedrijfsvoering”.

Branchebrede innovatie
Om tot deze branchebrede innovatie te komen zijn er op vier gebieden innovaties nodig. Bas Eenhoorn: “Uitgangspunt hierbij is een verdere verbetering in het handelen van de fysiotherapeut richting de praktijk van de toekomst. Op basis van de visie van het KNGF en in workshops met leden is tot een viertal innovatiegebieden gekomen, die we in de komende periode met TNO gaan uitwerken”.

Beschikbare TNO kennis koppelen aan kennisvragen
Voor de vier innovatiegebieden wordt vanuit TNO relevante kennis beschikbaar gesteld. Nico van Meeteren van TNO: “Voor elk van de vier innovatiegebieden beschikt TNO over kennis. De ‘Better in, better out’ kennis van TNO wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan het innovatiegebied ‘bewezen effectieve programma’s’. Better in, better out wijst uit dat fysiotherapie voorafgaand aan een operatie, het herstel van fragiele ouderen aanzienlijk verbetert. Dit gedachtegoed gaan we nu op bredere schaal koppelen aan de kennisvraag van het KNGF”. Het innovatiecontract draagt ook bij aan het borgen van behandelingen. Van Meeteren: “De fysiotherapeut levert een belangrijke bijdrage aan het herstel van patienten, maar nu wordt dit therapiesucces nog onvoldoende gekwantificeerd. Met de kennis die TNO uit onderzoek heeft, werken we via dit Branche Innovatie Contract aan meetmethoden die bruikbaar zijn voor de fysiotherapie in Nederland”.

Branche Innovatie Contract
Het Branche Innovatie Contract maakt onderdeel uit van het TNO MKB programma en wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken (90%) en het KNGF (10%). Het doel van dit MKB programma is het innovatief vermogen van het Nederlands bedrijfsleven te versterken. De vier innovatiegebieden in het Branche Innovatie Contract zijn:

1. bewezen effectieve programma’s ter verbetering van screening, diagnostiek en therapie;

2. verbetering van de interne organisatie van de fysiotherapiepraktijk;

3. ICT in het fysiotherapeutische werkproces en

4. inbedding van de projectresultaten in het curriculum van de bacheloropleidingen fysiotherapie.

TNO
TNO is een toonaangevend, onafhankelijk kennisbedrijf. Vanuit onze expertise en het onderzoek dat wij doen leveren we een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van werken en leven in onze samenleving. Wij ondersteunen en stimuleren innovatie bij bedrijven en organisaties en dragen zo bij aan de concurrentiekracht van onze economie. Door onze veelzijdigheid en mogelijkheden kennis ook daadwerkelijk toepasbaar te maken neemt TNO een unieke positie in. Bij TNO werken ruim 4300 professionals.

TNO werkt vanuit 5 kerngebieden:

• TNO Kwaliteit van Leven

• TNO Defensie en Veiligheid

• TNO Industrie en Techniek

• TNO Bouw en Ondergrond

• TNO Informatie- en Communicatietechnologie

Het KNGF
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) behartigt voor de ruim 23.000 aangesloten fysiotherapeuten de belangen op beroepsinhoudelijk,

sociaalmaatschappelijk en economisch gebied. Al sinds 1889 fungeert het KNGF als

beroepsorganisatie voor fysiotherapeuten uit diverse werkvelden.

Bron: TNO & KNGF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen