SP wil patiëntenorganisaties zonder financiele steun farmaceutische industrie

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt dat de directe financiering van patientenorganisaties door de farmaceutische industrie aan banden moet worden gelegd. Hij stelt voor om de financien van verenigingen veilig te stellen door deze voldoende te financieren via het patientenfonds gevoed door premiegelden in plaats van door sponsoring: “Patientenorganisaties moeten onafhankelijk en kritisch kunnen werken. Dat kan niet als het voortbestaan van de vereniging afhankelijk is van één bepaalde medicijnfabrikant.”

Deze week bleek, uit onderzoek van Health Action International, dat veel koepelorganisaties van patientenverenigingen steunen op geld van de farmaceutische industrie. Uit het onderzoek blijkt dat bij zes van vijftien organisaties 80 procent van het totale budget afkomstig is van de farmaceutische industrie. Tegelijkertijd praten diezelfde organisaties met de Europese geneesmiddelenautoriteit (EMA) die de toelating van de geneesmiddelen regelt. Ook blijkt dat de gedragscode voor reclame op Europees niveau slecht wordt nageleefd.

Ook in Nederland worden veel patientenorganisaties gesubsidieerd door de farmaceutische industrie. Dat geldt vooral voor patientenorganisaties voor aandoeningen waarbij patienten veel en lang geneesmiddelen moeten slikken in markten met felle concurrenties, zo bleek uit onderzoek van Trouw enkele jaren geleden. Van Gerven: “De farmaceutische industrie kan door sponsoring aan patientenorganisaties haar eigen product aan de man te brengen, de onafhankelijkheid van de verenigingen is daardoor in het geding.”

Volgens Van Gerven kunnen patientenverenigingen beter betaald worden uit de premiegelden. “We kunnen allemaal patient worden en baat hebben van een onafhankelijke patientenvereniging. Laten we niet vergeten dat de sponsorgelden die de industrie nu betaalt uiteindelijk ook worden opgebracht door de patient, namelijk via de prijs van geneesmiddelen. Dan zie ik liever dat we de verenigingen versterken vanuit collectieve middelen om zo de invloed van de industrie te verminderen.”

De SP heeft de minister inmiddels gevraagd om grondig onderzoek te doen naar alle sponsoring van patientenorganisaties in Nederland en naleving van de bestaande gedragscode.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen