ZN heeft begrip voor tariefverlaging medisch specialisten

ZN ondersteunt de maatregelen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) neemt om de tarieven van de medisch specialisten per 1 september aanstaande te verlagen. Voor het verzet van de specialisten heeft ZN minder begrip.

Al een jaar geleden verzocht ZN aan minister Klink om de teveel betaalde bedragen van totaal circa een miljard euro over 2008 en 2009 terug te halen en de bestaande tarieven aan te passen. In deze jaren zijn de honoraria van de medisch specialisten extreem gestegen. Zorgverzekeraars stellen op basis van door hun betaalde declaraties vast dat er een sprake was van een stijging van 25 procent. De aanpassing van de tarieven per september 2010 maakt deze systeemfout ongedaan. Het inkomen van de specialisten komt nu terug op het niveau van voor de ongeplande stijging. Feit blijft dat de inkomensstijging heeft geleid tot onnodig hoge zorgkosten. De rekening daarvoor ligt uiteindelijk bij de premiebetaler. Het is dus goed dat de minister maatregelen neemt. Tony Lamping, directeur zorg bij ZN: ‘Na de maatregel van de NZa blijft er nog steeds een miljard euro bij de medisch specialisten achter. De NZa haalt dit bedrag namelijk niet terug, maar beperkt zich tot een aanpassing van de tarieven vanaf september. Reden tot klagen is er dus niet.’

Overschrijding 512 miljoen euro wegwerken
In mei van dit jaar kreeg de NZa de opdracht van de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) om een korting van 512 miljoen euro te verwerken in de honorariumtarieven van medisch specialisten. Dit bedrag is inclusief de korting van 375 miljoen euro die al eerder door minister Klink is vastgesteld en door de NZa in de tarieven per 1 januari 2010 is verwerkt. De hoogte van de korting verschilt per specialisme omdat de NZa de korting zo evenredig mogelijk toepast: waar de overschrijding hoog is, valt de korting ook hoger uit. Met de verlaging van de honorariumtarieven per 1 september geeft de NZa invulling aan de aanwijzing van minister Klink om een overschrijding van 512 miljoen euro in de tarieven te verwerken.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen