Academische zorgketen is succesrijk

Array

In 1990 was de Cleveland Clinic een gewoon academisch ziekenhuis met patientenzorg, een faculteit en omvangrijk medisch onderzoek. In dat jaar trad cardiochirurg Floyd Loop aan als bestuursvoorzitter ofwel Chief Executive Officer (CEO). Hij breidde de Cleveland Clinic uit met drie grote perifere en vijf kleinere ziekenhuizen alsmede met tal van gezondheidscentra. Hij deed dat vanuit de volksgezondheidsvisie dat continuïteit en toegang tot de zorg gebaat zijn met geïntegreerde zorg, aangestuurd van uit een academische setting.

De Cleveland Clinic nam de genoemde ziekenhuizen en eerstelijnscentra over tegen een lage prijs: door de felle marktwerking in de zorg waren ze vaak al in de rode cijfers geraakt. De overgenomen zorginstellingen en praktijken werden niet samengevoegd. Het aantal vestigingsplaatsen van ziekenhuizen in de regio bleef  ongeveer gelijk. CEO Floyd Loop had zelf  in dit proces drie taken:

1. het ontwikkelingen en aanpassen van de lange termijnvisie

2. het werven en vasthouden  van goede leidinggevenden op sleutelposities en

3. het vaststellen van het zorgaanbod per vestiging.

In 2009 hoort de Cleveland Clinic tot de beste tien ziekenhuizen van de USA, vergelijkbaar met de Mayo Clinics en Kaiser Permanente. Al deze informatie verwierf Guus Schrijvers  uit het boek Leadership and Medicine. De genoemde Floyd Loop schreef dat boek, nadat hij in 2005 aftrad als CEO en met pensioen ging. Leadership and Medecine schreef hij op basis van

1. zijn periode 1990-2005,

2. managementboeken van anderen zoals Michael Porter en Peter Drucker,

3. biografieen van wereldleiders zoals Eisenhower, Churchill en Nelson Mandela en

4. wereldliteratuur zoals toneelstukken van Shakespeare en Griekse tragedies.

Het kwam eind 2009 uit bij uitgeverij Fire Starter. Graag beveelt Schrijvers dit boek aan alle lezers aan. U kunt het boek bestellen via onder andere www.firestarterpublishing.com

Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email:  [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen