Arts meldt dood van kind vaak niet

Array

Veel behandelend artsen houden zich niet aan de verplichting om bij overlijden van een kind standaard een lijkschouwer in te schakelen. Zij zijn onvoldoende op de hoogte van de meldingsplicht, die is bedoeld om gevallen van kindermishandeling op te sporen.

Dat stellen betrokkenen in de medische wereld. De meldingsplicht werd op 1 januari van kracht door een wijziging op de Wet op de lijkbezorging. Vroeger hoefden artsen alleen bij twijfel over een natuurlijke doodsoorzaak contact op te nemen met een lijkschouwer. Nu moet bij de dood van een minderjarige altijd eerst worden overlegd met een lijkschouwer, voordat een verklaring van overlijden mag worden afgegeven.

,,Soms wordt bij het overlijden van kinderen mishandeling als doodsoorzaak volledig gemist”, zegt Willem Fetter, hoogleraar neonatologie aan het VUMC en voorzitter van de Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n vijftienhonderd minderjarigen. Van ongeveer tweehonderd is de dood onverklaarbaar. ,,En bij een heel klein deel daarvan gaat het dan om mishandeling. Die zou je er op deze manier uit moeten kunnen vissen.”

De NVK, het Forensisch Medisch Genootschap en het Nederlands Huisartsen Genootschap waarschuwden vorig jaar dat de invoering van alléén de meldingsplicht niet werkt. De financiering van het vervolgonderzoek, het zogeheten Nader Onderzoek Doodsoorzaak (NODO), is nog niet rond. Ook moeten de forensisch artsen, kinderartsen en pathologen die het moeten uitvoeren nog worden bijgeschoold in de veel uitgebreidere onderzoeksprocedures.

,,Die situatie is frustrerend en op z’n zachtst gezegd vreemd”, stelt Kees Das, secretaris van het Forensisch Medisch Genootschap. De lijkschouwers worden zo in het diepe gegooid. ,,Als ze al een melding krijgen en ze hebben achterdocht of twijfels, en er is geen duidelijke aanwijzing voor een niet-natuurlijke dood, kunnen ze er niet veel meer mee dan een ziekenhuis bellen of die het onderzoek wil doen. Als je geluk hebt, krijg je ja. Maar als je pech hebt, zeggen ze: Nee, wie gaat dat betalen?”

Door de val van het kabinet zijn de voorbereidingen voor de NODO-procedure volgens Fetter van de NVK zo goed als stil komen te staan. ,,Het eerste stuk is wettelijk geregeld, maar het tweede stuk niet. Dat waar het echt om draaide, ging niet door.”

Veel artsen die met kinderen werken, blijken niet op de hoogte van de meldingsplicht. Wie een overlijden niet doorgeeft bij de gemeentelijk lijkschouwer, benadrukt Fetter, is feitelijk in overtreding, al staan daar nog geen sancties op.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de Wet op de lijkbezorging onder valt, heeft geen zicht op het aantal meldingen omdat die onder de gemeenten vallen. Volgens een woordvoerder is er wel voorlichting geweest door artsenverbond KNMG. ,,Zo’n nieuwe wet heeft gewenning nodig. En het is aan de artsen om ervoor te zorgen op de hoogte te zijn van wetswijzigingen die op hen van toepassing zijn.”

Bron: N ederlands Dagblad

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen