Door het massaontslag door MSD bij Organon dreigt ‘een van de motoren van de kenniseconomie’ uit Nederland te verdwijnen

Array

Zeventien vooraanstaande Nederlandse hoogleraren roepen de regering op de kennis en ervaring van het voormalige Organon niet verloren te laten gaan, dat meldt de Volkskrant vandaag,  Zij vinden dat de overheid ‘de tot haar beschikking staande beleidsinstrumenten’ moet inzetten om een doorstart te steunen.

De groep zou een brief naar premier Balkenende en de ministers van Economische Zaken, Volksgezondheid en Onderwijs en Wetenschappen hebben gestuurd. Volgens de hoogleraren dreigt ‘een van de motoren van de kenniseconomie’ uit Nederland te verdwijnen. De petitie is ondertekend door bekende medici als Piet Borst, Jan Hoeijmakers en Douwe Breimer. Borst en Breimer waren lid van het Innovatieplatform van premier Balkenende. Volgens Meindert Danhof, directeur van het Leids-Amsterdamse insitituut voor medicijnenonderzoek, hebben alle algemene universiteiten onderzoeksprojecten lopen in samenwerking met Organon. Daar zouden honderden onderzoekers bij betrokken zijn.

Van der Hoeven vindt dat de oplossing uit de Taskforce moet komen waar MSD directeur Kortlever voorzitter van is. Hans Kortlever van MSD ontving maandag minister Van der Hoeven van Economische Zaken in Oss.

Oplossing Hans Kortlever ongeloofwaardig
Hans Kortlever noemt zichzelf een pleitbezorger voor de Osse zaak, maar staat bijna een maand na het officieel bekend maken van de massaontslagen in Oss steeds meer alleen. Het personeel neemt het hem bijvoorbeeld kwalijk dat hij niet persoonlijk bereid is naar hun grieven te luisteren. En de MSD-directeur weigert petities in ontvangst te nemen en is hij afwezig tijdens debatten of manifestaties. Zelfs de Osse burgemeester Herman Klitsie zet vraagtekens bij de rol van Kortlever in de Taskforce die – als goedmaker voor de vele ontslagen – de haalbaarheid van een Life Science Park in Oss onderzoekt. Kortlever verwachtte met tientallen miljoenen voor een lifesciencepark en een reeds eerder afgedwongen sociaal plan de ergste tegenstand onder het personeel te kunnen beteugelen. Het tegendeel is het geval. Het verzet in Oss wordt met de dag groter, terwijl het vertrouwen in Kortlever afneemt.

Alleen al het gegeven dat Kortlever zich verzet blijkt te hebben tegen vertegenwoordiging van het personeel in de Taskforce, heeft voor veel wantrouwen en woede bij het personeel geleid. Het lijkt een kwestie van tijd dat Kortlever het voorzitterschap zal moeten overdragen aan een onafhankelijk voorzitter.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen