Minister van der Hoeven hecht veel waarde aan onafhankelijk taskforce

Array

Levensvatbaar businessplan is cruciaal voor doorstart in Oss
Een levensvatbaar businessplan is cruciaal voor een doorstart van Organon in Oss. Dat zei demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken maandag tijdens een persbijeenkomst van een werkbezoek aan MSD / Organon in Oss. Naast Research en Development is moet er, volgens Van der Hoeven ook voor meerdere jaren uitzicht zijn op productie. De minister van Economisch Zaken gaf aan vooral veel waarde te hechten aan de plannen die onder leiding van Gedeputeerde Lily Jacobs worden ontwikkeld. Hiermee omzeilde de Minister Van der Hoeven op elegant wijze de kritiek die is ontstaan op het voorzitterschap van  Hans Kortlever van MSD.De plannen voor Organon moeten eind dit jaar op tafel liggen. De minister zei dat zij alleen genoegen neemt met levensvatbare plannen. Aan welke criteria zo’n plan moet voldoen is nog niet helder.

De bestuurlijke Taskforce geeft de samenwerking verder vorm. Jacobs: “Ik ben blij dat alle partijen alles op alles zetten om de kennis en innovatie in de regio te kunnen behouden. Alle gezamenlijke inspanningen betekenen helaas niet dat we banenverlies kunnen voorkomen.” De taskforce bestaat uit de gemeente Oss, NV BOM, de BZW, MSD het Ministerie Economische Zaken, Philips Nederland en de provincie. Gedeputeerde Lily Jacobs is de voorzitter van de taskforce. Doel is om kennis en werkgelegenheid te behouden in de regio en de gevolgen van de ontslagen zoveel mogelijk te beperken. Op korte termijn wordt gemikt op het begeleiden van werknemers naar werk of doorstart als ondernemer. Voor de lange termijn gaat het om het realiseren van een open innovatie concept rond life sciences.

Minister Van der Hoeven zei dat de overheid bij kan springen als het gaat om het vestigen van een kenniscentrum voor de farmaceutische industrie in Oss. Ze hoopt dat zoveel mogelijk werkgelegenheid in Oss gespaard kan worden, maar ze waarschuwde dat niet alle mensen hun baan zullen kunnen houden. De onderzoeksafdeling van MSD wordt opgeheven, en de productieafdeling afgeslankt. Volgens Kortlever zal we alle werkgelegenheid in de in 2009 geopende fabriek in Oss blijven bestaan.

Gedeputeerde Jacobs kreeg in juli 2010 van Provinciale Staten de taak om alles in het werk te stellen om samen met partners maatregelen te nemen om de kennis en werkgelegenheid in Oss te behouden. Daaronder valt een onderzoek naar de haalbaarheid van een Osse variant van de High Tech Campus.

Provinciale Staten vinden unaniem het wegvallen van de onderzoekspoot van MSD in Oss en het ontslag van kenniswerkers een aderlating. De sanering leidt tot groot banenverlies en onzekerheid bij Brabantse werknemers en hun gezinnen. Inmiddels  is er al een onafhankelijk bestuurlijke taskforce gevormd, die zich inspant om de kennis en werkgelegenheid voor de regio te behouden.

De doelstelling van de provincie om te horen tot de top van de Europese kennis- en innovatieregio’s staat onder druk en dat geldt ook voor het Food en Pharma cluster in Noordoost Brabant. Provinciale Staten van Noord-Brabant willen dat GS voortvarend de provinciale rol van aanjager en regisseur ter hand nemen om samen met partners maatregelen te nemen op het gebied van arbeidsbemiddeling, omscholing, ontslagbegeleiding en mobiliteitscentra. GS heeft het Ministerie van EZ, de Tweede Kamer, de Europese Commissie en het Europees Parlement inmddels op de hoogte gebracht van de ernst van de situatie.

De minister sprak in Oss met de directie van MSD, de raad van commissarissen en de ondernemingsraad. Ook sprak in het onderzoeksgebouw van Organon met verschillende medewerkers. Opvallend was dat juist op die locatie nog overal trots het logo van het oude Organon prijkte op diverse posters en nergens op de onderzoeksafdeling waren de logo’s van Merck of MSD terug te vinden.

Ook de Raad van Commissarissen van MSD  onderzoekt of een doorstart mogelijk is, er wordt ook gekeken naar een optie tot buy-out. Daarnaast hebben partijen ook contact

Eerder gingen al banen verloren. Bij het Osse bedrijf werkte op september 2009 nog 6450 mensen, het was toen een vestiging van Schering Plough. Bij het Schering Plough, zo heette het bedrijf van overname van Organon, werkte op september 2009 nog 6450 mensen. Monique Mols persvoorlichter MSD, gaf aan dat er in september 2009 inderdaad 6450 banen bij Schering-Plough in Nederland waren in Oss, Houten en Boxmeer. Volgens de persvoorlichter zijn er 550 mensen op het vroegere hoofdkantoor ontslagen waaronder ook veel verkoop- en marketingpersoneel. Nu zijn er in Oss nog maar 4250 arbeidsplaatsen

Al met al het afgelopen jaar dus als geruisloos al 1900 banen verdwenen. En als MSD het massaontslag van 2175 banen kan voorzetten komen we al snel op een totaal verlies van 4075 arbeidsplaatsen. Als je daarbij optelt dat ook de toekomst van Diosynth onzeker is staan er wellicht nog eens 1000 arbeidsplaatsen op de tocht.

Voorzitter Paul Brons is duidelijk over de kwestie: Merck heeft een enorme inschattingsfout gemaakt. Het Nederlandse recht is duidelijk. Daarom is terecht de Ondernemingskamer om een uitspraak in deze kwestie gevraagd. Zowel de OR als de Raad van Commissarissen is niet ingelicht over de reorganisatie. En dat had wel gemoeten. Doordat MSD de OR en de RvC passeert in de besluitneming over de door MSD reeds aangekondigde reorganisatie, is het zeer waarschijnlijk dat de Ondernemingskamer de OR en RvC in het gelijk stelt en hierdoor de reorganisatie van de baan is.
De minister gaf aan vooral veel waarde te hechten aan de onafhanklijke taskforce van Gedeputeerde Staten Noord Brabant die de plannen ook op levensvatbaarheid zal gaan toetsen.

Volgens Paul Brons is de Raad van Commisarissen hoopvol over de uitkomst van . Volgens directeur Hans Kortlever van MSD is met Merck over elke reele optie te praten, maar of een doorstart daar ook onder valt, wilde hij niet zeggen.Verschillende instanties zijn bezig met de ontwikkeling van een plan voor de campus. Het plan moet eind van het jaar klaar zijn.

Protest
In Oss is de afgelopen weken met verbijstering gereageerd op deze plannen, want de hele plaatselijke economie staat op het spel. Terwijl Merck sinds de bekendmaking zwijgt, roert MSD zich. Duizend werknemers protesteerden tegen het ontslag. De ondernemingsraad stapte naar de rechter en ook de Raad van Commissarissen sprak zich uit tegen het ontslag.

OR-voorzitter Nicole van Straten zei maandag dat Merck dan wel de eigenaar is van MSD, maar dat Merck zich wel aan de Nederlandse wetgeving moet houden. Op 2 september dient een rechtszaak die de OR heeft aangespannen tegen Merck omdat dat bedrijf voor het massa-ontslag geen advies heeft gevraagd.

Doorstart?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen