OR en RvC houden voet bij stuk! Verslikt MSD zich in Organon?

Array

Moederbedrijf MSD wil de researchafdeling verhuizen naar de VS, waarbij 2175 onderzoeksbanen dreigen te verdwijnen. Maar waar de media niet meer over spreekt is dat eerder al  banen verloren gingen. Bij het Schering Plough, zo heette het bedrijf van overname van Organon, werkte op september 2009 nog 6450 mensen. Monique Mols persvoorlichter MSD, gaf aan dat er in september 2009 inderdaad 6450 banen bij Schering-Plough in Nederland waren in Oss, Houten en Boxmeer. Volgens de persvoorlichter zijn er 550 mensen op het vroegere hoofdkantoor ontslagen waaronder ook veel verkoop- en marketingpersoneel. Nu zijn er in Oss nog maar 4250 arbeidsplaatsen, concludeert Janine Budding van MedicalFacts.

Al met al zijn er het afgelopen jaar dus als al geruisloos 1900 banen verdwenen. En als MSD het massaontslag van 2175 banen kan voorzetten komen we al snel op een totaal verlies van 4075 arbeidsplaatsen. Als je daarbij optelt dat ook de toekomst van Diosynth onzeker is staan er wellicht nog eens 1000 arbeidsplaatsen op de tocht.

Kortlever gaf aan geen weet te hebben van geïnteresseerde kopers en dat dit buiten zijn gezichtveld in de VS afspeelt. Gek genoeg geeft hij later aan een collega van de NOS aan dat hij zorgt dat geïnteresseerde partijen in contact komen met het hoofdkantoor van Merck in de VS. Hiermee laat hij dus weten we meer te weten van de verkoop van Diosynth maar kan, wil of mag er niets concreets over los laten. Ontkennen dat er kopers voor Diosynth zijn doet hij niet.

Voorzitter Paul Brons is duidelijk over de kwestie: Merck heeft een enorme inschattingsfout gemaakt. Het Nederlandse recht is duidelijk. Daarom is terecht de Ondernemingskamer om een uitspraak in deze kwestie gevraagd. Zowel de OR als de Raad van Commissarissen is niet ingelicht over de reorganisatie. En dat had wel gemoeten. Doordat MSD de OR en de RvC passeert in de besluitvorming over de door MSD reeds aangekondigde reorganisatie, is het zeer waarschijnlijk dat de Ondernemingskamer de OR en RvC in het gelijk stelt en hierdoor de reorganisatie van de baan is.

Kortlever is ook niet duidelijk over het informeren van de OR en de RvC. Hij claimt wel de OR en Raad van Commissarissen te hebben geïnformeerd en daarna pas met het voorgenomen besluit naar buiten te zijn getreden. Maar op de vraag wie, waarover en wanneer stelt hij dat hij MSD de OR en de RvC wel heeft geïnformeerd. Hij zegt dat hij voorzitter van RvC Paul Brons op 2 juli al zou hebben geïnformeerd dat pas op 23 augustus over de reorganisatieplannen te zullen spreken en maar stelt hiermee dat u als RvC dus voldoende zou zijn geïnformeerd. Maar of er dan een akkoord is gegeven wordt niet bevestigd. Daarnaast zegt hij ook aan op 5 juli de OR te hebben verteld op 23 augustus te zullen informeren over de voorgenomen plannen. Hoe MSD nu kan stellen dat de OR en de RvC voldoende te hebben geïnformeerd is niet aannemelijk. Want het maken van een afspraak om iets te bespreken kan nooit voldoen aan die informatieplicht, laat staan dat de OR en RvC een akkoord voor reorganisatie heeft gegeven, een reorganisatie wij zij immers pas op 23 augustus het akkoord voor heeft gegeven.

Provinciale Staten vinden unaniem het wegvallen van de onderzoekspoot van MSD in Oss en het ontslag van kenniswerkers een aderlating. De sanering leidt tot groot banenverlies en onzekerheid bij Brabantse werknemers en hun gezinnen.Provinciale Staten vinden unaniem het wegvallen van de onderzoekspoot van MSD in Oss en het ontslag van kenniswerkers een aderlating. De sanering leidt tot groot banenverlies en onzekerheid bij Brabantse werknemers en hun gezinnen. Inmiddels is er al een onafhankelijk bestuurlijke taskforce gevormd, die zich inspant om de kennis en werkgelegenheid voor de regio te behouden.

De redactie van Medicalfacts verwacht snel een reactie van RvC en de OR.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen