Parlement: Pak chronische longziekten grondig aan

De Long Alliantie Nederland (LAN) heeft de Tweede Kamer deze zomer een petitie aangeboden. Daarin vraagt de LAN aandacht voor  de ruim één miljoen mensen in Nederland met een chronische longziekte en het feit dat het aantal longpatienten sterk aan het toenemen is. Een grondige aanpak van  chronische longziekten is noodzakelijk om longpatienten ook in de toekomst kwaliteitsrijke, toegankelijke en betaalbare zorg te kunnen bieden.

Een eerste stap (aldus de LAN) per 2011 is het opnemen van een vergoeding voor stoppen met roken in de basisverzekering. Voor het versterken van de zorg roept de LAN op tot meer integrale zorgverlening, meer mogelijkheden voor zelfmanagement van patienten en meer ruimte voor onderzoek en innovatie. De petitie van de LAN is met belangstelling in ontvangst genomen door een delegatie van de Tweede Kamer bestaande uit Kamerleden van VVD, PvdA, CDA, PVV, SP en D66. Wilt u de precies tekst van de petitie weten? Klik dan hier.

Tot zover dit bericht. Op donderdag 14 oktober organiseert het Julius Centrum samen met het Astmafonds en de genoemde LAN het vierde nationale congres over Recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek van de geïntegreerde zorg bij COPD patienten .Daar komt het COPD beleid van de tegen die tijd nieuwe regering ook aan de orde. Verder zijn er plenaire sprekers uit Liverpool, Leuven en tal van regio’s uit Nederland om de innovaties op het terrein van geïntegreerde COPD-zorg te tonen. Reeds 75 personen meldden zich aan. Wilt u ook naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure, schrijf u in, maak uw kennis uptodate en deel uw eigen ervaringen met anderen.

Guus Schrijvers