Zelf uw ponsplaatje maken op Inschrijfzuil

Array

Net als op Schiphol via een zuil inchecken voordat je naar je poli-afspraak gaat. Ondenkbaar in een ziekenhuis? Nee! In de hal van Ziekenhuis Zevenaar staat een inschrijfzuil, waarmee patienten zelf hun gegevens kunnen wijzigen en een nieuw blauw ponsplaatje printen. Morgen wordt in Kliniek Velp eenzelfde zuil in gebruik genomen. In Ziekenhuis Rijnstate komen volgende maand twee zuilen te staan.

“Op elke locatie kunnen patienten die al bekend zijn in ons patienteninformatiesysteem bij de zuil terecht om hun gegevens te controleren en indien nodig een ponsplaatje te maken”, vertelt Peter de Bruijn, projectleider van de invoering van deze digitale registratie. “Nieuwe patienten gaan altijd naar een medewerker van de inschrijfbalie, om de wettelijke verplichte identificatie persoonlijk te doen.”

Neem geldig identiteitsbewijs mee!
De patient die naar de zuil gaat, meldt zich aan met een geldig identiteitsbewijs. De zuil neemt automatisch de persoonsgegevens over van het paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. De pasfoto wordt overgenomen uit de chip van het nieuwe paspoort of identiteitskaart, in alle andere gevallen kan er een foto gemaakt worden met de webcam die is bevestigd op de zuil. Het registreren van een foto van elke patient is nodig zodat we altijd zeker weten wie de patient is.

Na het doorlopen van alle stappen, wordt er (indien gewenst) automatisch een nieuw ponsplaatje door de zuil gemaakt die de patient direct kan meenemen. Het is dus belangrijk om bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

De zuil neemt niet alleen de persoonsgegevens over, maar controleert ook de echtheid van het identiteitsbewijs, vraagt Burger Service Nummer (BSN)-gegevens op en verifieert deze online bij een landelijke databank. Bovendien controleert de zuil of de patient verzekerd is. De patient controleert zijn gegevens zelf en kan op de zuil gegevens wijzigen of aanvullen zoals adres of telefoonnummer. De zuil doet dus verschillende administratieve stappen in één keer.

Geen rijen aan de balie
Waarom voeren we dit digitaal registreren eigenlijk in? Projectleider Peter de Bruijn: “Als ziekenhuis willen we zeker weten welke patient we voor ons hebben. Bovendien vinden we het belangrijk dat de patient zo goed en zo snel mogelijk door het registratieproces heen gaat. Geen lange rijen aan de balie en minder irritatie. Maar wellicht nog belangrijker: door de registratie digitaal te doen en ook een foto in het patienteninformatiesysteem te plaatsen, worden er veel minder fouten in de registratie gemaakt en is de kans op fraude en met name verwisseling van personen veel kleiner. Door deze nieuwe inschrijfwijze zal de kwaliteit van patientenregistratie sterk toenemen. Dit levert het ziekenhuis veel efficiency op. En, niet onbelangrijk: ons ziekenhuis wordt nog patientveiliger!”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen