Kwaliteit van zorg. Variaties op een complex thema

Array

Er gaat veel goed in de zorg voor patienten, maar vaak kan de zorg beter. Patienten krijgen niet altijd de best mogelijke zorg of lopen onnodige schade op. Het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid in de zorg is echter vaak heel complex, stelt prof. Richard Grol, hoogleraar Kwaliteit van zorg, in zijn afscheidsrede. De huidige oplossingen Рzoals het transparant maken van de kwaliteit, meer toezicht, (financieel) afrekenen op kwaliteit, de patient de regie geven, beter organiseren en co̦rdineren van de zorg, samenwerken in teams of meer betrokken leiders Рblijken allemaal maar tot op zekere hoogte effect te hebben.
Voor een echte verbetering zal er vooral veel meer samenhang in de nu vaak versnipperde kwaliteitsinitiatieven moeten komen. Een voorwaarde daarbij is een nieuw type professional (arts, verpleegkundige) voor wie transparantie, controle, samenwerken aan verbetering en de patient centraal zetten, heel gewoon is. Dit vraagt om gerichte scholing van toekomstige professionals in de principes en methoden van kwaliteitsverbetering. Het vraagt ook inzet van bestuurders en leiders, onderling vertrouwen tussen partijen, en de wil om samen te werken aan een optimale patientenzorg. Wetenschappelijk onderzoek moet helpen de juiste keuzen te maken in beleid voor betere kwaliteit en veiligheid van de zorg.

Biografie
Prof. dr. mr. Richard Grol (Emmen, 1946) studeerde rechten en psychologie in Nijmegen. Hij is hoofd van het Scientific Institute for Quality of Healthcare (IQ healthcare) in het UMC St Radboud. Als hoogleraar Kwaliteit van zorg in Nijmegen en Maastricht heeft hij onderzoek gedaan naar de zorg in ziekenhuizen en huisartspraktijken. Prof. Grol ontving erelidmaatschappen van de World Organization of Family Doctors en van het Royal College of General Practitioners in Engeland en werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn wetenschappelijk werk op het gebied van de kwaliteit van zorg.

(Afscheidscollege)
Datum: vrijdag 10 september 2010
Tijd: 16:00
Locatie: De Vereeniging, Keizer Karelplein, Nijmegen
FaculteitFaculteit der Medische Wetenschappen
Sprekerde heer prof. dr. R.P.T.M. Grol

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen