Per Saldo brengt schrijnende gevallen PGB-stop onder aandacht van Tweede Kamer

Array

Hef PGB-wachtlijst op
Per Saldo maakt zich grote zorgen over mensen die persoonsgebonden budget nodig hebben. Uit de verhalen die bij Per Saldo zijn binnengekomen zitten veel mensen die in de problemen zijn gekomen.

Brandbrief
Per  Saldo vindt dan ook dat de wachtlijst per direct moet worden opgeheven.  Ze stuurde de Tweede Kamerleden hiervoor een brandbrief waarin de  belangenvereniging vraagt om de wachtlijst zo snel mogelijk in te  trekken en actie te ondernemen om mensen die niet op een wachtlijst  horen ervan af te halen. Door de wachtlijst voor  het persoonsgebonden budget ontstaan steeds meer problemen. Uit de meldactie blijkt dat passende zorg in natura als alternatief vaak niet  te krijgen is, zoals het voorbeeld van Noah laat zien.

De autistische Noah (7) kan het komende half jaar niet naar school omdat hij geen persoonsgebonden budget krijgt. Noah kan niet terecht op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, omdat hij niet zelfstandig een taak kan uitvoeren. Hij moet klaargestoomd worden bij privé-instantie de Blauwe Zon. Deze opvang kan alleen via een pgb betaald worden, maar door de wachtlijst komt Noah er dit jaar niet meer voor in aanmerking. Hij zit gewoon thuis terwijl alles geregeld is.

Dit is een van de meer dan 400 schrijnende verhalen die zijn binnengekomen op de meldactie van Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget.

    De Ombudsman van de VARA, Pieter Hilhorst heeft deze brief mede ondertekend. Het programma De Ombudsman ondersteunt de actie van Per Saldo tegen de wachtlijst en heeft van Noah een portret gemaakt dat vanaf vandaag te bekijken is op www.ombudsman.vara.nl. De komende periode blijft De Ombudsman aandacht besteden aan de gevolgen van de wachtlijst.

    Daarnaast ontvangt Per Saldo signalen dat de zorg in theorie wel kan worden geleverd door een instelling, maar dat ook daar een wachtlijst is. En de belangenvereniging ontvangt veel verhalen van mensen dat ze wel de zogenoemde zorg in natura kunnen krijgen, maar dat ze moeten accepteren dat ze geen inbreng hebben op welke tijdstippen en door wie ze verzorgd gaan worden. Zo heeft Ben de afgelopen drie weken al 18 verschillende gezichten over de vloer gehad. Ben is door een beroerte in 2009 in een verpleeghuis terecht gekomen. Na 9 maanden mocht hij weer naar huis. Zijn vriendin Berta had alles geregeld zodat de verzorging/verpleging ook thuis verleend zou kunnen worden. Een heel flexteam van vaste verzorgers was opgericht die via een persoonsgebonden budget ingehuurd zouden worden, de afspraken waren al gemaakt. Berta kon pas op 21 juli de aanvraag voor een persoonsgebonden wegsturen. Te laat, 21 dagen na het instellen van de wachtlijst door minister Klink. Nu heeft Ben dus zorg in natura. Gevolg: minder zorg, slechtere zorg, minder flexibele zorg, maar vooral, Ben heeft de regie over zijn zorg verloren. Ook zijn portret is te bekijken op www.ombudsman.vara.nl.

    Bron: Per Saldo

    Waarom wachtlijst
    Het pgb-subsidieplafond in de AWBZ was voor 2010 vastgesteld op 2,1 miljard. Dit bedrag werd echter al op 31 januari overschreden. Minister Klink besloot op 25 juni per 1 juli een wachtlijst voor het pgb in te stellen. Veel mensen werden hierdoor totaal overvallen. De afgelopen tien jaar werd het subisdieplafond steeds overschreden maar er werd nooit een wachtlijst ingesteld.

    Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    Recente artikelen