Borstkankercellen groeien door nicotine

Nicotine stimuleert de groei van borstkankercellen. Dat blijkt uit Taiwanees onderzoek dat vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute verschijnt.
In het onderzoek werd borstkankerweefsel direct in contact gebracht met nicotine. Deze weefsels bleken gevoeliger te zijn voor nicotine dan gezonde cellen. Zij hebben namelijk meer receptoren voor de stof. Blootstelling aan nicotine zorgde voor versnelde groei en deling van de tumorcellen.
‘De link tussen nicotine en borstkanker is interessant en belangrijk om verder te onderzoeken’, reageert Michael Hauptmann, epidemioloog bij het Nederlands Kanker Instituut. De stoffen die vrijkomen bij roken zijn kankerverwekkend. Maar de vraag is of nicotine in borstweefsel terechtkomt en dan ook in welke vorm dat gebeurt. Op dit moment ziet de Wereldgezondheidsorganisatie borstkanker niet als arbeidsgerelateerde ziekte.’
Kankerverwekkende stoffen
Al jaren waarschuwen stickers op pakjes sigaretten voor de gevaren van kankerverwekkende stoffen zoals benzeen en tolueen. Daar kan volgens de onderzoekers nu ook de verslavende stof nicotine bij. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. Jaarlijks worden 13.000 nieuwe gevallen vastgesteld en overlijden er 3.300 vrouwen aan.

Als blijkt dat nicotine in borstweefsel terecht kan komen, moeten ook nog andere factoren in beschouwing genomen worden. Hauptmann: ‘Alcohol is een bekende risicofactor voor borstkanker. Mensen die veel roken, drinken doorgaans ook veel. Die twee factoren zijn moeilijk los van elkaar te bekijken. Daarom is uitgebreid onderzoek nodig onder grote groepen rokers.’In dit onderzoek gaat het alleen om Aziatische vrouwen. Je moet ook kijken naar westerse groepen. En naar het rookpatroon en de genetische achtergrond van de vrouwen.(Bron: Trouw)

Recente artikelen