Een nieuwe visie op ouderenzorg

Array

Hoe gaat de Nederlandse ouderenzorg er in de toekomst uitzien en wat kunnen we leren van de landen om ons heen? Begin augustus concludeerde John Eijders, oud-topman van CIZ, dat het huidige systeem van ouderenzorg in Nederland onhoudbaar is voor de toekomst. Dit vraagt om een nieuwe visie op ouderenzorg. Bij het vaststellen van deze nieuwe visie, is het goed om ons te orienteren op de landen om ons heen.  Hoe regelen landen om ons heen de ouderenzorg en hoe denken zij de komende vergrijzing het hoofd te bieden.

Twee uiterste: Zweden en Frankrijk
In Frankrijk is de rol van de overheid bij de ouderenzorg beperkt. Ouderen moeten veel meer voor hen zelf zorgen en zijn daarbij sterk afhankelijk van familieleden, die als mantelzorgers worden ingezet. Dit in tegenstelling tot Zweden. Daar regelt de overheid bijna alles. De gemeente bepaalt in Zweden wie er zorg krijgt, waarbij mantelzorg slechts sporadisch wordt ingezet en zeker niet word gepromoot door de Zweedse overheid.

Europees onderzoek
In 2003 deed het bouwcollege een inventariserend onderzoek naar ouderenzorg in 10 Europese landen. Dit onderzoek liet ondermeer zien dat alle landen prioriteit geven aan de bevordering van het zelfstandig wonen van ouderen, hoewel dit niet overal een bewuste beleidskeuze is. De wijze waarop aan ouderenzorg vorm wordt gegeven is ondermeer afhankelijk van de wetgeving, financiering van zorg en cultuur van het land.

De zorg en daarmee ook de ouderenzorg zal in Nederland veranderen. Over hoe deze verandering er precies uit zal zien, zijn de meningen verdeeld. Duidelijk is wel dat ouderen langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Er komt meer aandacht voor preventie. Een grotere inzet van technologische hulpmiddelen op gebied van wonen, zorg en welzijn is de verwachting, de vraag alleen is wanneer dit grootschalig zal worden toegepast. Financieringsmodellen en samenwerkingsverbanden zullen moeten gaan veranderen, maar hierover verschillen de meningen en een gedeelde visie ontbreekt.

Voor het bepalen van een nieuwe visie op ouderenzorg is het goed om verder te kijken dan alleen Nederland. Niet alleen omdat in de toekomst de landsgrenzen binnen de zorgwereld steeds meer zullen verdwijnen, maar ook omdat we van elkaar kunnen leren. Wat zijn de goede voorbeelden en kunnen die ook in de Nederlandse situatie worden toegepast. Wdtm, de netwerkorganisatie van woonzorgtechnologie organiseert om die reden om de twee jaar een studiereis. In 2008 werd een bezoek gebracht aan Spanje, dit jaar, eind september, staat een bezoek aan Zweden gepland. Meer informatie over deze studiereis kunt u vinden op www.wdtm.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen