Nieuwe methode voor medicijnonderzoek

Array

In het hedendaagse medicijnonderzoek wordt het steeds moeilijker om via traditionele methoden nieuwe medicijnen te ontdekken. Vandaar dat er verschillende groepen op de VU bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuwe aanpak, met behulp van computerberekeningen, nieuwe syntheseroutes of nieuwe screeningsmethoden. Niels Jonker ontwikkelde een systematiek waarin de binding getest kan worden tussen een kandidaat-medicijn en een menselijke celreceptor die een mogelijk aangrijppunt kan zijn voor een nieuw medicijn.

De binding tussen de receptor en de kandidaat-stof gebeurt in een omgeving die zo veel mogelijk de toestand in het menselijk lichaam nabootst.

Het gebonden complex kan vervolgens geïsoleerd worden, met behulp van paramagnetische microdeeltjes die het complex binden. Vervolgens wordt de hoeveelheid binding berekend met behulp van vloeistofchromatografie gekoppeld aan massa spectrometrie.

De systematiek van Jonker onderscheidt zich van bestaande methoden doordat de binding meer lijkt op die in het menselijk lichaam en doordat de manier van isoleren het toestaat om ook receptoren te onderzoeken die tot dusverre moeilijk te onderzoeken waren. In de groep Biomolecular Analysis zullen als vervolg op dit onderzoek bindingsstudies uitgevoerd worden aan de medisch uiterste relevante groep van G-eiwit gekoppelde receptoren.

Startdatum: 14-09-2010
Tijd: 13.45
Locatie: Aula
Titel: Dynamic Protein Affinity Selection Mass Spectrometry
Spreker: N. Jonker
Promotor: prof.dr. H. Irth
Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen
Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen
Evenementtype: Promotie
Bron: VU
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen