Specialist adviseert huisarts via iPad

Array

Teleconsultatie nu ook mogelijk via iPhone en iPad
Vanaf vandaag hebben huisartsen en specialisten een nieuwe mogelijkheid voor het verder verbeteren van hun patientenzorg. Teleconsultatiebedrijf TeleMC heeft een toepassing ontwikkeld waarmee een huisarts via de iPhone een specialist kan consulteren over medische problemen.

Met de nieuw toepassing kan een huisarts op elke gewenste locatie een medisch specialist raadplegen. De specialist kan de medische gegevens bekijken en hierop snel reageren via een iPhone. De dienst is ook geschikt voor de iPad.

Snel contact, ook onderweg
“Deze innovatie op het gebied van teleconsultatie past in de ontwikkelingen in de zorgsector om efficienter te werken en de patientenzorg te verbeteren”, aldus Pieter Jeekel, directeur van TeleMC dat de toepassing ontwikkelde. Ook de specialist kan vanaf iedere gewenste locatie de gegevens ontvangen en de diagnose stellen. “De iPhone en iPad zijn hiervoor heel geschikt”, legt Jeekel uit. “De nieuwe camera op de iPhone 4 is zeer geschikt voor teleconsultatie. Het bekijken van de foto’s werkt op een iPad erg goed. Voor artsen is dit een prettige en eenvoudige manier om ook onderweg onderling te communiceren. Dit scheelt tijd en geld én de patient is sneller geholpen.”

Huisarts en specialist enthousiast
Huisarts R.A. Fonville uit het Gelderse Huissen is een fervent iPhone gebruiker en ontwikkelde zelf de iPhone applicatie “Dokter op reis”. Fonville is positief over de nieuwste teleconsultatie ontwikkeling: “Net als de andere teleconsultatiediensten is dit weer een innovatie die mij helpt om de zorg aan mijn patienten te verbeteren. Het is eigenlijk dubbel werk om na de huisbezoeken mijn patienten informatie systeem bij te moeten werken in mijn praktijk. Nu kan ik direct ter plekke de vraag van de patient doorsturen naar de specialist als ik het zelf niet zeker weet. Dit scheelt tijd en mijn patient heeft nu nog sneller zijn of haar diagnose.”

Dermatoloog J.V. Smit ziet voordelen in het werken met de iPad. “De iPad is uiterst mobiel en zeer gebruiksvriendelijk. Hij is extreem plat en licht qua gewicht, dus gemakkelijk mee te nemen. Het scherm is relatief groot en heeft een hoge resolutie met een optimale multitouch zoomfunctie. Zo kan ik niet alleen de foto in zijn geheel zien voor een goed overzicht, maar kan ik ook zeer eenvoudig inzoomen voor details. Het scheelt me tijd en de beoordeling met de iPad is uiterst betrouwbaar. Het mooie van de iPad in 3G uitvoering is dat je bovendien op elke locatie in Nederland teledermatologie kunt doen. Wat is er nou nog patientvriendelijker dan dit systeem?”

Wat is teleconsultatie?
Teleconsultatie is een medische dienst waarbij artsen via een beveiligde internetverbinding medisch specialisten kunnen raadplegen. De specialist kan direct antwoorden met een diagnose en advies. Dit verkort de wachttijd voor de patient en bespaart vaak een gang naar het ziekenhuis. Bijna 4000 huisartsen en 85% van de ziekenhuizen zijn aangesloten bij de teleconsultatie van TeleMC. Tot voor kort moest de huisarts het teleconsult vanuit zijn praktijk aanvragen. Nu kan dit dus ook onderweg met zijn iPhone of iPad. Overige smartphones zullen volgen.

kernwoorden:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen