Ziekenhuizen krijgen minder maar grotere taken

Array

In een regio is het ene ziekenhuis gericht op patienten met een hersentumor en het tweede op mensen met een beroerte. Beide hebben ongeveer dezelfde professionals nodig. Maar beide hebben een kleiner takenpakket. Het pakket dat ze hebben is per taak groter. Dat is van belang voor de kwaliteit van de ziekenhuiszorg. Want ziekenhuis 1 doet veel ervaring op met diagnosticeren en behandelen van hersentumoren. Het bespaart ook. In dit voorbeeld hoeft ziekenhuis 1 ’s nachts geen team overeind te houden om CVA patienten op te vangen. Dit is maar één voorbeeld.

Takenconcentratie komt ook aan de orde bij kindergeneeskunde, oncologie, verloskunde en spoedzorg. Allerwege komt de takenruil naar boven om toegang, kwaliteit en doelmatigheid van patientenzorg te bevorderen. Dit onderwerp kwam van de week in een lang gesprek aan de orde tussen Herman Flens en ondergetekende. Flens is arts en topman bij AGIS achmea, verantwoordelijk voor de inkoop van ziekenhuiszorg in Amsterdam en enkele andere gebieden. Zij bereidden de plenaire inleiding voor die Flens houdt op het tiende nationale spoedzorg congres op vrijdag 17 september te Putten. Want het aanbod van spoedzorg van een ziekenhuis komt niet alleen naar voren via de Spoedeisende Hulpafdeling maar ook via afdelingen verloskunde, neurologie en cardiologie.

Hoe krijgt u voor elkaar dat in de toekomst ziekenhuizen spoedeisende taken afstoten in ruik voor andere? Dat is de uitdaging voor iedereen die zich mede verantwoordelijk voelt voor de kwaliteit en het aanbod van spoedeisende ziekenhuiszorg. Tot zover dit bericht. Wilt u naar het genoemde congres vol met workshops die nieuws brengen uit de regio’s, het departement en de wetenschappelijke instituten? Klik dan hier, lees de brochure, meld u aan, fris uw kennis op en deel uw ervaringen. Let op: het congres is verplaatst naar Putten.
Guus Schrijvers

Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email:  [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen