Europees onderzoek naar gezondheid stedelingen

40.000 Europeanen uit 27 landen ontvangen gezondheidsenquête
Deze week krijgen 1600 Amsterdammers van 19 jaar en ouder een gezondheidsenquête thuisgestuurd met vragen over ziekten en aandoeningen, leefstijl, leefomgeving en psychische problemen. Het onderzoek vindt plaats in het kader van een internationaal project naar gezondheid in grote steden waaraan ook de GGD Amsterdam deelneemt.

Stedelingen hebben over het algemeen een minder goede gezondheid dan mensen buiten de stad. Hun levensverwachting is lager, hun leefomgeving is minder gunstig en psychosociale problemen komen vaker voor.

De resultaten worden in 2011 gepubliceerd. In dit internationale onderzoek wordt de gezondheid van stadsbewoners uit 27 Europese steden in kaart gebracht en vergeleken. Naast inwoners van Amsterdam ontvangen nog zo’n 40.000 andere Europeanen deze vragenlijst. Met deze informatie kan het gezondheidsbeleid in grote Europese steden, waaronder Amsterdam, worden verbeterd. De 1600 Amsterdammers van 19 jaar en ouder zijn via een steekproef uit het bevolkingsregister geselecteerd. Zij krijgen een schriftelijke enquête thuisgestuurd. Naast vragen over ziekten en aandoeningen, roken, lichaamsbeweging en psychische problemen, leveren de vragenlijsten ook informatie over onder andere voedingsgewoonten, alcoholgebruik en woonomgeving. In 2011 verschijnt een internationaal rapport met de resultaten van het onderzoek.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen