Grootste en leukste onderzoek

Een bezoekje aan het ziekenhuis hoeft niet altijd vervelend te zijn. In ieder geval niet voor Generation R-deelnemers.

Schatkist
Generation R wordt ook wel ‘het grootste en leukste’ onderzoek in Nederland genoemd. “Zo’n 10.000 kinderen die geboren zijn in Rotterdam worden vanaf hun verblijf in de baarmoeder tot aan hun jong volwassenheid gevolgd”, zegt onderzoeksmedewerker Marian Klaverveld. “Generation R is leuk, omdat we kinderen onderzoeken die niet per se ziek zijn. Deelnemers krijgen een tas en een metingenboekje waar ze foto’s in kunnen plakken van hun persoonlijke botscan, hartecho en tandenfoto. Voordat de kinderen weer naar huis gaan, mogen ze grabbelen in de schatkist.”

Thema
In het Erasmus MC-Sophia heeft Generation R een eigen plek om deelnemers te ontvangen. Er zijn zeven onderzoekskamers die elk ingericht zijn aan de hand van een dierenthema. Bij een rondje over de gang kom je een papegaai, zebra, hert, dolfijn, pinguïn, olifant en giraffe tegen. Tekeningen en kleurplaten die de kinderen hebben gemaakt, sieren de muren.

Iggy en Ziggy
Een van de 10.000 deelnemers van Generation R is de vijfjarige Tycho. Onderzoekster Ilse Flink speelt samen met Tycho een spel waarbij Iggy en Ziggy, twee handpoppen, met elkaar praten. De poppen vertellen hoe zij zich voelen en gedragen, en vragen aan Tycho hoe het bij hem zit. “Ik vecht vaak”, zegt Iggy. “Ik vecht niet vaak”, reageert Ziggy. “Hoe zit het bij jou Tycho?” Op een hoge stoel met autostuur geeft Tycho antwoorden op vijftig vragen die door de poppen in een rap tempo worden gesteld.

Stoer
Tijdens elk onderzoek leggen Generation R-medewerkers goed uit wat er gaat gebeuren en moedigen Tycho aan. Ook in de Olifanten-kamer waar een botscan en oogonderzoek worden verricht.
“Probeer zo stil mogelijk te liggen, Tycho. De grote panter op het apparaat zorgt ervoor dat alles goed gaat.” Tijdens de scan: “Stoer hoor, ik zie nu een stukje van je arm op mijn scherm.”

‘Skeletfoto’
Een aantal minuten niet bewegen, is voor een vijfjarige niet makkelijk. Tycho slaakt een diepe zucht als hij weer mag staan. Zijn geduld wordt beloond. Hij krijgt een printje mee waarop alle botten van zijn lichaam te zien zijn. Trots laat Tycho zijn ‘skeletfoto’ aan zijn moeder Els zien.

Diploma
Tweeenhalf uur en vele onderzoeken later, is het afgelopen. Tycho gaat met een dapperheidsdiploma en een volle tas naar huis. Tot over een paar jaar. Want als Tycho negen is, mag hij weer terugkomen voor een uitgebreid onderzoek.

Oproep
Bent u Generation R-deelnemer? Is uw zoon of dochter vijf jaar of ouder en heeft u nog geen bezoek gebracht aan het onderzoekscentrum en ook geen afspraak staan? Neem dan contact op met Generation R om een afspraak te maken: 010-7043405. Mailen kan ook: [email protected].


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen