Monique Velzeboer trekt aan de bel op basisschool Zeehonk

Naar school gaan: een basisrecht voor ieder kind, waar ook ter wereld
Nu de scholen weer beginnen, start het Liliane Fonds vandaag de campagne ‘Trek aan de bel met meedoen.nl’. Hiermee vraagt het Liliane Fonds aandacht voor het recht op onderwijs voor ieder kind. Ook voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Alle basisscholen in Nederland worden opgeroepen om op woensdag 15 september om 8.30 uur een minuut lang aan de bel te trekken en – met veel kabaal – stil te staan bij leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld. Monique Velzeboer, ambassadeur van het Liliane Fonds, doet mee aan de actie en trekt op basisschool Zeehonk in Noordwijk aan de (school)bel.

Basisrecht voor ieder kind
In Nederland is het vanzelfsprekend dat kinderen naar school gaan. In ontwikkelingslanden is dat anders. Daar krijgen miljoenen kinderen geen onderwijs. De redenen: vaak zijn de scholen te ver weg of niet toegankelijk als je een handicap hebt, hebben de ouders geen geld of moeten de kinderen al werken. Volgens de UNESCO, de onderwijsorganisatie van de Verenigde Naties, zijn er onder de niet-schoolgaande kinderen onevenredig veel kinderen met een handicap, naar schatting 25 miljoen. Omdat ze bijvoorbeeld slecht lopen, blind of doof zijn. Het Liliane Fonds zet zich in om die kinderen, ondanks hun handicap, naar school te laten gaan. Want onderwijs is een basisrecht voor ieder kind.Trek aan de bel
Met de campagne ‘Trek aan de bel met meedoen.nl’ wil het Liliane Fonds kinderen, ouders en docenten bewust maken van de achterstandssituatie van kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Het Liliane Fonds roept kinderen, ouders en verzorgers op om mee te doen. Neem 15 september een toeter, bel of iets anders mee naar school. Zet deze actie kracht bij. Sta – met veel kabaal – stil bij de noodzaak van onderwijs voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden.

Monique Velzeboer
Fotografe Monique Velzeboer, voormalig Olympisch kampioen shorttrack schaatsen, is sinds 2003 ambassadeur van het Liliane Fonds. Zij raakte zelf gehandicapt na een val tijdens het schaatsen en belandde daardoor in een rolstoel. Na haar revalidatie begon ze een nieuwe carrière als fotografe en ging zij zich inzetten voor kinderen met een handicap.

Het Liliane Fonds opent al dertig jaar de wereld voor kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden. Door medische hulp en scholing. Zodat ze kunnen meedoen en meetellen in hun gemeenschap. (www.lilianefonds.nl en www.meedoen.nl)