Psychisch de weg kwijt in het buitenland

Nederlandse reizigers die door een psychische stoornis vast komen te zitten in het buitenland.., het komt steeds vaker voor. Alleen de afgelopen twee maanden al hebben Nederlandse ambassades en consulaten met 25 gevallen te maken gekregen. De problemen zijn heel divers maar allemaal gaat het om mensen die door psychische problemen tussen wal en schip belanden en daardoor niet meer weg komen uit het vakantieland.

Vaak spelen financien een rol of weigert de luchtvaartmaatschappij de reiziger om veiligheidsredenen. Ook komt het voor dat de reiziger niet terug wil naar Nederland of vast zit in een psychiatrische kliniek. Medewerkers van de Nederlandse consulaten en ambassades staan in zulke gevallen vaak machteloos. Het plaatsvervangend hoofd Consulaire Aangelegenheden Tessa Martens geeft dan ook het advies om een goede verzekering af te sluiten zodat geld in ieder geval geen rol speelt om terug te komen.

In vergelijking met tien à vijftien jaar geleden is het aantal Nederlandse reizigers dat in het buitenland psychisch de weg kwijt raakt drastisch toegenomen. Jaarlijks gaat het om zo’n vijftig mensen. Dit komt vooral doordat mensen steeds makkelijker reizen. Nederlanders op diplomatieke vertegenwoordigingen komen dit soort mensen overal ter wereld tegen maar het merendeel bevindt zich in Europa.
Bron: mw.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen