Inspectie opent Meldpunt Gehandicaptenzorg

Array
Op 1 september heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een Meldpunt Gehandicaptenzorg geopend. Via telefoonnummer 088-1205050 kunnen clienten en hun vertegenwoordigers een signaal afgeven over de zorgverlening. Ook geeft het meldpunt informatie over patientenrechten en klachtrecht. De inspectie behandelt geen klachten en bemiddelt niet in individuele behandelsituaties. De signalen worden gebruikt bij het toezicht op de instellingen.Op 1 september heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een Meldpunt Gehandicaptenzorg geopend. Via telefoonnummer 088-1205050 kunnen clienten en hun vertegenwoordigers een signaal afgeven over de zorgverlening. Ook geeft het meldpunt informatie over patientenrechten en klachtrecht. De inspectie behandelt geen klachten en bemiddelt niet in individuele behandelsituaties. De signalen worden gebruikt bij het toezicht op de instellingen.

Door het registeren van signalen kan de inspectie structurele problemen en tekortkomingen in de gehandicaptenzorg eerder opsporen. Wanneer de melding gaat over een ernstig feit, dan kan de inspectie besluiten onderzoek te (laten) doen. De inspectie stelt alleen nader onderzoek in als er sprake is van structurele tekortkomingen in de zorg, een calamiteit met ernstig letsel, of seksueel misbruik. In andere gevallen wordt de beller doorverwezen naar bijvoorbeeld de klachtencommissie van de zorgaanbieder. Met deze nieuwe werkwijze wil de inspectie signalen van burgers nadrukkelijker betrekken bij het toezicht op de zorginstellingen.

Het Meldpunt Gehandicaptenzorg is een proef die loopt van 1 september tot 1 december 2010. Daarna wordt gekeken of het zinvol is het meldpunt voort te zetten en ook open te stellen voor andere onderdelen van de gezondheidszorg.

Het meldpunt is bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur via telefoonnummer 088-1205050 (lokaal tarief) of e-mail [email protected]. Ook via de website www.meldpuntgehandicaptenzorg.nl kan een melding gedaan worden.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen