Opvallende stijging van het aantal door huisartsen gedeclareerde telefonische consulten

Array

Zorgverzekeraars onderzoeken of een opvallende stijging van het aantal door huisartsen gedeclareerde telefonische consulten het gevolg is van misbruik van de regels. Verzekeringsmaatschappijen rapporteerden over het eerste halfjaar van 2010 stijgingen van wel 20 tot 30% van het aantal telefonische ’bezoekjes aan de huisarts’. De artsen zouden daardoor dit jaar zo’n €10 miljoen meer in rekening kunnen brengen dan vorig jaar.

Zorgverzekeraar Agis heeft de beroepsgroep in een nieuwsbrief gewaarschuwd strenger te zullen controleren, nadat gedurende het eerste halfjaar 30% meer declaraties voor telefonische consulten ontvangen werden. Agis vermoedt dat dit te maken heeft met het afschaffen van de vergoeding voor herhaalrecepten. Mogelijk worden die nu ten onrechte opgevoerd als ’telefonisch consult’ à €4,50 per stuk.

Tot dit jaar konden huisartsen per herhalingsrecept dat ze uitschreven een vergoeding krijgen. Tot 2009 bedroeg die €4,50, in 2009 werd die gehalveerd en in 2010 verdween de vergoeding helemaal. Om de huisartsen voor het omzetverlies – gemiddeld iets meer dan €9 per patient of gemiddeld ruim €20.000 per praktijk – te compenseren werd de inschrijfvergoeding die ze jaarlijks per patient ontvangen met ruim €9 verhoogd. De vrees bestaat dat sommige huisartsen telefoontjes voor herhaalrecepten opgeven als telefonisch consult, zodat ze alsnog die €4,50 per telefoontje krijgen, boven op het verhoogde inschrijftarief.

Misbruik

De koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederlands (ZN) inventariseert nu of andere leden met hetzelfde verschijnsel te maken hebben, meldt een woordvoerder. „Als dat zo is, gaan we onderzoeken hoe dat komt en of er sprake is van misbruik.”

Agis is in elk geval niet de enige die de stijging van het aantal declaraties voor telefonische consulten ziet. Een woordvoerder van CZ meldt een stijging van 20%. „Dat is opvallend en niet te verklaren uit een simpele toename van het aantal mensen dat belt met een medische vraag. Het is niet de bedoeling dat huisartsen meer consulten declareren vanwege het afschaffen van de vergoeding voor herhaalrecepten.”

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging is het echter niet waarschijnlijk dat er sprake is van misbruik. „Als mensen belden voor een herhaalreceptje en in dat gesprek ook nog wat andere vragen stelden, dan kon een arts kiezen of hij dat declareerde als een herhaalrecept of een telefonisch consult”, vertelt een woordvoerster. „Dat maakte in het tarief ook niet uit. Nu kan hij die alleen nog declareren als consult. Dat is wat je nu ziet. De extra consulten die ze signaleren, zaten vroeger voor een deel verborgen in de herhaalreceptjes.”

Bron: Medische Wereld

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen