Duidelijkheid in wet- en regelgeving nodig omtrent gebruik van AED

Array

AED’s mogen volgens het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) gewoon gebruikt worden zonder training. De toenmalige minister, Els Borst, besloot in 2002 om het advies van de Gezondheidsraad tot het wijzigen van de wet over te nemen. Volgens het advies is het gebruik van een AED zó veilig, dat het bedienen ervan niet langer uitsluitend aan artsen is voorbehouden. Toch is de wet tot op heden nog niet aangepast op dit punt. Er is slechts de procedure tot wetswijziging in gang gezet.

Elke week worden 300 Nederlanders getroffen door een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat zijn zo’n 15.000 à 16.000 slachtoffers per jaar. Minder dan 10 % overleeft het.

De overlevingskans van slachtoffers is het grootst wanneer omstanders binnen 6 minuten:

  • 112 bellen
  • reanimeren
  • defibrilleren met de automatische externe defibrillator (AED)

In en rond het huis. Daar vallen de meeste slachtoffers van een hartstilstand, zo blijkt uit cijfers van de Hartstichting.

Reanimeren en defibrilleren met de AED is niet moeilijk. Het is eenvoudig te leren. Tijdens een cursus leert u op een oefenpop wat u bij een hartstilstand moet doen. U leert hoe u een hartstilstand herkent en hoe u het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer controleert. Daarna volgen de 3 stappen:

  1. 112 (laten) bellen. U laat iemand 112 bellen en laat aangeven dat het om een hartstilstand gaat
  2. start met reanimeren. U leert hoe u reanimeert: 30 hartmassages afgewisseld met 2 mond-op-mondbeademingen
  3. gebruik de AED. U leert hoe een AED eruit ziet, hoe die werkt en hoe u hem gebruikt.

Wanneer de wet precies aangepast wordt op dit punt, is nog niet duidelijk. Maar duidelijkheid  is wel noodzakelijk. Onlangs is er een landelijk burgerinitiatief gestart voor wetgeving rondom Automatische Externe Defibrillatoren (AED). De wetsvoorstellen houden onder meer in dat er een verplichting komt voor overheidsinstellingen om een AED aan de buitenzijde van het pand in speciale kasten te installeren.  Zijn de AED’s te allen tijde toegankelijk of gaan ze ’s nachts achter slot en grendel?
AED’s die aanwezig zijn in ondermeer bibliotheken, dorpshuizen en bij sportscholen , sportverenigingen raadhuizen en in winkelcentra ze zijn beschikbaar via personeel en beveiliging. Maar na na sluitingstijd meestal niet bereikbaar. Het Landelijk Burgerinitiatief-AED maakt zich hier hard voor is een petitie  gestart.
Dit burgerinitiatief beoogt de wet- en regelgeving op het gebied van AED’s te verbeteren en zo randvoorwaarden te creeren om de overlevingskansen bij een hartstilstand te vergroten. Daartoe willen we onderstaande voorstellen uitwerken en ter behandeling indienen bij de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer behandelt een burgerinitiatief alleen als dit wordt gesteund door ten minste 40.000 burgers. Uw steun aan het burgerinitiatief is dus nodig om tot resultaat te komen!
Wilt u uw steun aan het initiatief betuigen, vult u dan de steunbetuiging in.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Duidelijkheid in wet- en regelgeving nodig omtrent gebruik van AED"

  1. Acute Zorgregio Oost

    Prima initiatief om eens meer helder e krijgen wat nu ieders rol wel- of niet is.
    De meerwaarde is genoegzaam bekend van AED’s, de locaties evenwel niet. Daartoe heeft het UMC St Radboud het initiatief genomen om middels een webtoepassing alle AED’s in Nederland (later verdere uitrol in de EU en VS) in kaart te brengen.
    Deze locaties kunnen vervolgens weer op mobiele telefoons getoond worden, waardoor snel de AED die het meest dichtbij én toegankelijk is, ter plaats kan worden gebracht. Dit uiteraard na de melding bij 112 en de start van de reanimatie. Met behulp van zogenaamde “App’s” voor bijvoorbeeld iPhone, iPad en Android smartphones kunnen deze locatie worden getoond en een route er naar toe worden bepaald.

    Inmiddels ligt hier een samenwerking onder met het Nederlandse Rode Kruis en Iedereen EHBO.

    http://www.aed4.eu

    zie ook : http://localhost/medicalbackup/2010/08/12/aeds-makkelijk-vindbaar-via-www-aed4-eu/

Comments are closed.

Recente artikelen