Multiple sclerose actiever bij warm weer

Array

Mensen met multiple sclerose (MS) hebben meer last van hun chronische ziekte in het voorjaar en de zomer. Onderzoekers kwamen tot deze conclusie en publiceerden hun studie deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Het blijkt dat MS-patienten in de warmere maanden van het jaar drie keer meer kans hebben op hersenbeschadiging dan in de herfst en winter.

Voor het onderzoek werden hersenscans van 44 mensen bestudeerd. Deze scans werden gemaakt in de periode van 1991 tot en met 1993. Van ieder proefpersoon werden gemiddeld 22 scans gemaakt die gekoppeld konden worden aan weersomstandigheden. Het bleek dat bij warm weer vaker hersenbeschadigingen voorkwamen. Bovendien was de ziekte veel ‘actiever’ in de lente en de zomer.

MS komt vaak voor bij jonvolwassenen. Het is een aandoening van het centraal zenuwstelsel en veroorzaakt neurologische stoornissen. Daardoor kunnen lichaamsdelen verlamd raken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen