NZa heeft rechtmatigheid zorgverzekeraars weer getoetst

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het samenvattend rapport rechtmatigheid uitvoering Zorgverzekeringswet 2009 gepubliceerd. Hierin staat of de zorgverzekeraars zich in 2009 aan hun wettelijke verplichtingen vanuit de Zorgverzekeringswet hebben gehouden. Centraal staan de acceptatieplicht, het verbod op premiedifferentiatie en de zorgplicht.
De zorgverzekeraars hebben zich in 2009 aan het verbod op premiedifferentiatie gehouden. Ook maken zij steeds meer werk van hun zorgplicht. Zo is het gebruik van kwaliteitsindicatoren bij inkoopafspraken toegenomen. Verder lijken verzekerden voldoende toegang te hebben tot zorg en controleren de zorgverzekeraars nagenoeg allemaal of zorgaanbieders de afspraken nakomen over onder meer de omvang en tijdigheid van de zorg.

Of de zorgverzekeraars zich aan de acceptatieplicht houden, onderzoekt de NZa nog. Bij een aantal verzekeraars geldt namelijk een afwijkende inschrijfprocedure voor verzekerden met een betalingsachterstand bij hun huidige verzekeraar. De NZa heeft in 2009 geen gebruik hoeven maken van haar formele handhavingsinstrumenten, zoals bijvoorbeeld het opleggen van verplichtingen en boetes. Wel heeft zij zorgverzekeraars een aantal keer verzocht om zich conform de normen te gedragen. Naar aanleiding van haar bevindingen gaat de NZa in 2010 onder meer onderzoek doen naar mondelinge informatieverstrekking door verzekeraars, het recht op vergoeding van zorg en zorgbemiddeling. Hierover wordt in 2011 gerapporteerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen