Boekdebuut Annemiek van Munster: +23, een revalidatieproces in beeld

0
280

Stichting Zicht in Zicht brengt slechtziendheid op eigentijdse manier onder de aandacht
Vanaf 7 september 2010 is `+23, Een revalidatieproces in beeld’ van Annemiek van Munster verkrijgbaar via www.zichtinzicht.nl of in de winkel. Dit eerste project van Stichting Zicht in Zicht, een stichting die zich inzet voor mensen met een visuele beperking, vestigt de aandacht op de vaak onbegrepen handicap slechtziendheid. `+23′ Neemt de lezer op een bijzonder toegankelijke manier mee in de wereld van slechtziendheid en revalideren, maar vertelt bovenal het verhaal van een jonge vrouw die naast haar beperking kiest voor het leven, geluk, de liefde en zichzelf.

Het debuut van Annemiek van Munster geeft inzicht in de complexiteit van slechtziendheid tegen de achtergrond van een persoonlijk ontwikkelingsproces. Herkenbaar voor iedereen die tegen grenzen aanloopt, kritisch durft te kijken naar zichzelf en altijd mogelijkheden blijft zien.

Met of zonder handicap.
Een baan, veel vrienden, een studie; Annemiek is altijd druk in de weer. Voor haar `foutje’ – haar aangeboren slechtziendheid – is geen plaats. Totdat haar onderschatte handicap haar noodzaakt om te kiezen voor een gezonder leven. In `+23′ beschrijft Annemiek van Munster het grootste keerpunt in haar leven tijdens haar periode in revalidatiecentrum Visio Het Loo Erf. Ze neemt je mee langs een weg met worstelingen, afscheid en de nodige bijslaapuurtjes, maar ook met vriendschap, gehandicaptengadgets en komische confrontaties.
Het hart van +23 bevat een fotoreportage waarin Annemiek en enkele ex-revalidanten een kijkje geven in hun wereld. Tevens geeft het een goed beeld van wat Annemiek en de anderen wel en niet zien. Of het nu wazig, beperkt of vertekend is, zo krijgt de lezer ook letterlijk `Een revalidatieproces in beeld’.

`+23′, Maar haarscherp
Niet eerder verscheen er een boek dat zoveel inzicht geeft in de onduidelijke handicap slechtziendheid. Boeken over blindheid of blind worden zijn er genoeg. Maar `+23′ trekt je mee in een, voor velen, onvoorstelbare wereld. Annemiek schrijft direct en beeldend waardoor slechtziend-zijn invoelbaar wordt. Haar beschrijvingen zijn wisselend praktisch, beschouwend en altijd intiem. Het zicht van Annemiek van Munster mag wazig zijn, maar haar kritische blik, eerlijkheid en humor zijn haarscherp.

Isa Hoes spreekt luisterversie in
`+23′ Is voor €12,50 verkrijgbaar via www.zichtinzicht.nl of via de boekhandel. Slechtziende en blinde mensen kunnen bij hun bestelling gratis de luisterversie, ingesproken door niemand minder dan Isa Hoes, opvragen via www.zichtinzicht.nl. Let op: De ingesproken versie wordt alleen kosteloos ter beschikking gesteld bij een bestelling door en voor blinden en slechtzienden en is alleen geschikt voor mensen die gebruik maken van een Daisy-speler.
Kijk voor meer informatie over `+23, Een revalidatieproces in beeld’ en Annemiek van Munster op www.annemiekvanmunster.nl. ISBN: 978-90-815673-1-2

Stichting Zicht in Zicht vraagt aandacht voor slechtziendheid, een relatief onbekende en daardoor onbegrepen handicap. Het wordt vaak in één adem genoemd met blindheid, waar vervolgens vaak de aandacht naar uit gaat. Dit is opmerkelijk,want van de, naar schatting, 300.000 Nederlanders met een visuele beperking is het merendeel slechtziend (223.000) en een kleinere groep echt blind.

Blindheid is echter duidelijk, men kan zich er makkelijk in verplaatsen. Voor slechtziendheid geldt dit niet. De slechtziende ziet nog iets, maar wat? Dit is nauwelijks uit te leggen, mede doordat dit door de grote varieteit aan aandoeningen en verschijningsvormen voor bijna elke slechtziende anders is.

Het is moeilijk om een goede voorstelling te maken van wat slechtziendheid is en dit leidt tot veel misverstanden, onbegrip en onderschatting van deze serieuze handicap. Stichting Zicht in Zicht zet zich in om hier verandering in te brengen en veranderingen beginnen met inlevingsvermogen en begrip. De stichting brengt middels projecten en publicaties slechtziendheid over het voetlicht om zo een betere integratie in de maatschappij te bewerkstelligen. www.zichtinzicht.nl.