Dr. Jan Verschuuren benoemd tot hoogleraar neuromusculaire ziekten LUMC

Op 1 september 2010 is neuroloog dr. Jan Verschuuren benoemd tot bijzonder hoogleraar neuromusculaire ziekten bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze leerstoel is ingesteld voor vijf jaar en wordt gefinancierd door het Prinses Beatrix Fonds.
Prof. Jan Verschuuren is gespecialiseerd in Duchenne spierdystrofie en myasthenieen. Hij is een graag geziene spreker op de Spierziektendagen. Op MijnVSN is ook een videolezing van hem beschikbaar. De benoeming tot hoogleraar vormt voor Verschuuren een extra erkenning voor zijn onderzoeksgebied.

“Wij proberen in kaart te brengen bij wie de genoemde ziektes ontstaan, welke mechanismen erachter zitten en hoe we de patient beter kunnen maken”, legt Verschuuren uit. “Denk aan immunologisch onderzoek in het lab, waarbij we kijken tegen welke eiwitten de antistoffen van myastheniepatienten gericht zijn. Of denk aan onderzoek met bloed of spierweefsel om na te gaan welke eiwitten een rol spelen in het ziekteproces bij jongens met Duchenne spierdystrofie. Dat moet meer inzicht geven in de ontstaanmechanismen van deze ziektes.”

Therapie
“Met de ziekte van Duchenne zijn we al aardig op weg. De door het LUMC ontwikkelde antisense-therapie wordt verder ontwikkeld en momenteel bij patienten getest. Bij myasthenie werken we mee aan internationale studies die een mogelijk positief effect van het verwijderen van de thymus, oftewel zwezerik, bestuderen en testen we nieuwe afweeronderdrukkende medicijnen.”

Financiering
Het Prinses Beatrix Fonds is een belangrijke financier van het spierziektenonderzoek. De leerstoelen van het fonds zijn erg belangrijk om het spierziektenonderzoek in Nederland te stimuleren en meer jonge onderzoekers enthousiast te maken voor dit onderzoek. De collecteweek van het fonds is van 12 tot 18 september.

Bron: Vereniging Spierziekten Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen