Mannelijke dader beter te identificeren

Array

Onderzoekers Erasmus MC ontwikkelen methode om onderscheid te kunnen maken tussen dader en zijn mannelijke familie
Onderzoekers van Erasmus MC hebben een manier ontdekt om in forensisch onderzoek onderscheid te kunnen maken tussen generaties mannelijke familieleden. Tot op heden konden zogenaamde Y-chromosoom markers (Y-STRs) alleen worden gebruikt voor identificatie van groepen mannelijke familieleden , maar niet van individuele mannen. De onderzoekers vonden een set Y-STR markers, die goed gebruikt kan worden voor het identificeren van individuele mannen. Dit is van groot belang bij bijvoorbeeld forensisch onderzoek in zedendelicten. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Human Genetics.

In forensisch onderzoek wordt gebruik gemaakt van DNA-profilering. Bij zedendelicten wordt gebruik gemaakt van DNA monsters uit de vagina, maar die bevatten meestal meer vrouwelijk slachtoffer-DNA dan mannelijk dader-DNA. In die gevallen wordt vooral gekeken naar zogenaamde Y-chromosoom-markers (Y-STRs), omdat vrouwen geen Y-chromosoom hebben. Tot nog toe was het met de Y-STR-analyse alleen mogelijk om groepen mannelijke familieleden te analyseren, hetgeen een grote beperking betekent bij het aanwijzen van een individuele dader.
Onderzoekers van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC gaven leiding aan een internationale groep wetenschappers die een groot aantal Y-STR-markers in een groot aantal vader-zoon-paren hebben onderzocht. In dat onderzoek hebben zij een set Y-STR markers gevonden die tussen generaties snel muteren. Deze set Y-STR markers kan gebruikt worden om een dader te identificeren ten opzichte van zijn mannelijke familieleden.
Prof. dr. Manfred Kayser, hoofd van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC: “Vanaf mijn promotieonderzoek naar de mogelijkheden van Y-chromosomen in forensisch onderzoek, 15 jaar geleden, werd ik gedreven door het probleem dat mannelijke familieleden niet onderscheiden konden worden door de bekende Y-STR markers. Onze nieuwe bevindingen kunnen gebruikt worden om een man aan de hand van zijn Y-STR-profiel te identificeren en kunnen daarom nuttig zijn bij het oplossen van zedendelicten in de toekomst.”
Prof. dr. Ate Kloosterman van de afdeling Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI): “Met de nieuwe kennis kunnen we binnenkort Y-chromosomale DNA-profielen met een veel hogere zeldzaamheidswaarde vervaardigen. Hierdoor wordt de bewijswaarde van het onderzoek veel hoger. Dit kan ons ook helpen bij het identificeren van stoffelijke resten van ongeïdentificeerde mannen. Wanneer straks door nieuwe wetgeving DNA-verwantschapsonderzoek in strafzaken mogelijk is, zal het specifiekere Y-chromosomaal DNA-onderzoek ook hier een belangrijke rol gaan spelen.”
Het onderzoek van Erasmus MC is mogelijk gemaakt door subsidies van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en van het Netherlands Genomics Initiative (NGI)/NWO in het kader van het Forensic Genomic Consortium Netherlands (FGCN).

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen