Eli Lilly stopt met Alzheimer-medicijn

Array

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Eli Lilly is al geruime tijd bezig geweest met onderzoek naar de werking van het middel Semagacestat voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Afgelopen week heeft Eli Lilly het onderzoek gestopt. Dit schrijft de medicus en hoogleraar Huub Schellekens in zijn column in het Financieele Dagblad.

Semagacestat was bedoeld om de ontwikkeling te remmen van eiwitklonters in de hersenen – plagues – die karakteriserend zijn voor dementie. Maar het middel, dat in het laatste stadium van onderzoek zat en bij meer dan 2600 patienten was getest, maakte de verschijnselen van Alzheimer alleen maar erger. Het stoppen van het onderzoek kost Eli Lilly honderden miljoenen euros.

Volgens Schellekens is dit de zoveelste mislukking van een medicijn tegen Alzheimer. Hij vraagt zich dan ook af of er wel een middel kan worden uitgevonden tegen dementie. Schellekens wijst erop dat Alois Alzheimer in zijn tijd bezig was met preseniele dementie die voorkomt bij relatief jonge mensen. Als die hun geheugen en persoonlijkheid verliezen, is het aannemelijk dat er iets specifieks in het brein is misgegaan, aldus Schellekens. Daartegen zou wellicht een medicijn kunnen helpen. Maar veel vormen van dementie bij ouderen zijn het gevolg van slijtage van de hersenen die onontkoombaar is. Tegen ouderdom is geen medicijn gewassen, is de conclusie van Schellekens die verwacht dat de interesse van de farmaceutische industrie in pillen tegen Alzheimer zal afnemen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen