Groei placenta blijft achter als moeder vast

Als zwangere vrouwen vasten tijdens de ramadan dan heeft dat invloed op de groei van de placenta. Die blijft kleiner dan gemiddeld, wat op latere leeftijd een potentieel gezondheidsrisico oplevert voor het kind.Dat blijkt uit onderzoek van de Britse University of Southampton en de King Saud University in Saoedi-Arabie.

Over een periode van vier jaar werden ruim 7000 baby’s, geboren in een ziekenhuis in Saoedi-Arabie, gevolgd. Hierbij bleek van belang in welk trimester van de zwangerschap de moeders hadden gevast. Wanneer ze meededen aan de ramadan terwijl ze in het tweede of derde trimester zaten dan leidde dat tot een kleinere placenta. Bij jongens was de placenta drie procent lichter dan gemiddeld, bij meisjes anderhalf procent. Het geboortegewicht van de kinderen was wel normaal.

Het vasten is een potentieel risico voor de ongeboren kinderen, omdat al langer bekend is dat baby’s met kleinere placenta’s dan gemiddeld een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Toch menen de wetenschappers dat het te vroeg is om zwangere vrouwen af te raden om te vasten.

Hoewel volgens de koran zieken, zwangere vrouwen en bejaarden niet mee hoeven te vasten, doet 90 procent van de moslimvrouwen die in verwachting zijn mee aan de ramadan. Ze doen dit bijvoorbeeld omdat ze het een spirituele plicht vinden, of omdat ze niet onder willen doen voor familie en vrienden. Op online discussiefora levert het al dan niet vasten tijdens de zwangerschap discussie op.

Bron:  Bijzijn.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen