Handen wassen alléén is niet hygiënisch genoeg

Uit een in opdracht van de Vereniging Schoonmaak Research uitgevoerd onderzoek is gebleken dat niet het handen wassen op zich maar juist het drogen essentieel is. Goede handenhygiene kan jaarlijks alleen al in Nederland miljoenen ziektegevallen voorkomen, met als positief gevolg een beperking van de medische kosten en economische schade. Aangetoond is dat natte of slecht gedroogde handen de overdracht van ziekteverwekkende micro-organismen juist bevordert. Dit geeft het belang van handen wassen én drogen aan.

Een effectieve methode om de handen te drogen is de papieren- of textielhanddoek. Waarbij de papieren handdoek de voorkeur geniet vanwege ondermeer de bacterie-verwijderende- en droogeigenschappen. Het gebruik van ruw papier, een meermalen gebruikte handdoek of een heteluchtdroger is niet acceptabel als het gaat om hygiene.

Handen wassen én drogen is essentieel om besmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te beperken. Dit inzicht geldt al jaren in de zorg en voedselindustrie maar handenhygiene kan gewoon vanaf locaties als kantoor, school of thuis, miljoenen ziektegevallen voorkomen.

Het advies om de handen minstens te wassen na vervuilende handelingen wordt helaas nog maar matig opgevolgd. Als voorbeeld, na een bezoek aan het toilet bij een tankstation wast gemiddeld 20% de handen. De droogtijden zijn altijd korter dan de aangeraden droogtijden, van degenen die de handen wassen, droogt 10% tot 25% de handen zelfs helemaal niet. Samenvattend zou er al veel bereikt zijn als men bewust is van mogelijke gevolgen van slechte handenhygiene.

Het volledige onderzoek “Hygienisch en duurzaam handen drogen” is te bestellen via het secretariaat van de Vereniging Schoonmaak Research.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen