Onderzoek verklaart rol hormoon bij binding huisdier en mens

Tijdens een internationaal congres op het gebied van de relatie mens – dier, is door wetenschappers vastgesteld dat het hormoon Oxytocine invloed heeft op het parasympatische zenuwstelsel. Dit hormoon komt vrij als vrouwen borstvoeding geven, maar ook als je een hond aait of kust. Het belang van oxytocine en de relatie mens-dier wordt in Zweden, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bestudeerd. Hier zijn verschillende wetenschappelijke disciplines bij betrokken namelijk psychologie, gedragsbiologie, fysiologie en endrocrinologie. Oxytocine heeft een rustgevend effect en ook het cortisol niveau gaat omlaag. Eigenaren van honden waar meer oxytocine vrij kwam gaven ook aan dat er meer hechting was tussen hen en de hond en dat ze vonden dat de hond minder overlast veroorzaakte.

Oxytocine geeft ook een vermindering van agressie en angst. Tevens geeft het een lager stress niveau. Bovendien blijkt dat als je vaker aan dit hormoon wordt bloot gesteld de effecten langer blijven aanhouden.  Maar het heeft ook invloed op sociale interacties, meer oxytocine geeft meer positieve sociale interacties. En een langdurige positieve sociale relatie zorgt voor een betere gezondheid. Maar niet alleen bij mensen komt dit hormoon vrij, ook de honden die in zo’n relatie betrokken zijn hebben meer oxytocine. En ook hier zorgt het ervoor dat de hond een binding met de mens aan kan gaan. Hetzelfde geldt echter ook voor katten en waarschijnlijk de meeste andere zoogdieren.

Van 1 tot en met 4 juli jl. werd in Stockholm het internationale congres op het gebied van de relatie Mens-Dier gehouden. Dit congres dat eenmaal in de drie jaar gehouden wordt, had dit jaar de titel “People and animals: for life”. In totaal waren er 350 deelnemers uit 21 verschillende landen aanwezig. Ieder dag waren er een aantal hoofdlezingen en 4 parallelsessies. De belangrijkste onderwerpen waren de invloed van het hormoon oxytocine in de relatie Mens-Dier en therapeutische interventies met behulp van dieren. Dr. Nienke Endenburg was namens de Stichting Met dieren meer mens één van de participanten.

Huisdieren werken beschermend bij jonge kinderen
Uit een speciale sessie betreffende allergieen, feiten en mythes, bleek dat het hebben van huisdieren voor kinderen onder de één jaar een beschermende factor kan zijn. Er ontstaan minder allergieen en ook astma zal minder snel ontstaan. Echter als kinderen ouder zijn werken dieren niet meer als bescherming. Bovendien blijkt dat allergieen heel vaak specifiek voor één diersoort zijn, dus wel voor honden en niet voor katten en andersom. Als er dus allergieen zijn is het van belang dat een deskundige uitzoekt waarvoor een kind een allergie heeft.
Verbazend was ook om te horen dat het eigenlijk onbekend is hoeveel mensen er eigenlijk een allergie hebben.

Jonge criminelen leiden hulphonden op
Er was ook nieuws te melden op het gebied van interventies met behulp van dieren. Een bijzondere lezing was die van prof Arnie Arluke die een studie deed naar projecten waar jongeren met een crimineel verleden hulphonden opleiden. Jongeren die aan het project mee deden kregen allemaal de verantwoordelijkheid over een hond. Bovendien moesten ze met behulp van een trainer de hond opleiden tot hulphond. Dat was niet altijd gemakkelijk omdat dit veel tijd en doorzettingsvermogen vraagt. Jongeren leerden hierdoor frustratie te verdragen als iets niet ging zoals zij dat wilden. Maar ook om door te zetten. Uiteindelijk waren de meeste jongeren erg positief over hun project ook omdat zij het gevoel hadden iets wat er echt toe deed en waar andere mensen mee geholpen werden tot een goed einde te hebben gebracht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen