Vrouwen willen speciale borstkankerkliniek starten

Array

Een groep vrouwen is samen met enkele zorgondernemers van plan een speciale kliniek voor borstkanker op te richten in Noord-Nederland. Initiatiefneemster is zakenvrouw Sjoukje Niehof uit Haren.

Volgens Niehof schort er nogal wat aan de bestaande borstkankerzorg in de noordelijke ziekenhuizen. Zo zijn er weinig mogelijkheden voor een borstreconstructie direct na de operatie en wordt bij chemotherapie zelden een cold cap toegepast, een methode waarbij door een gekoelde kap op het hoofd het haarverlies beperkt wordt.

Het speciale expertisecentrum moet een aparte kliniek worden voor de voor- en nabehandeling. De operaties en chemokuren zouden in een bestaand ziekenhuis moeten plaatsvinden.

Directeur Renée Otter van het Integraal Kankercentrum Noordoost vindt een aparte kliniek niet verstandig. “Het zou beter zijn als de bestaande ziekenhuizen en specialisten meer zouden samenwerken.” Verder stelt ze dat directe borstreconstructies medisch gezien niet altijd verstandig zijn en er ook met een cold cap toch vaak haarverlies optreedt.

De Borstkankervereniging en de Consumentenbond meldden onlangs dat de mogelijkheden voor kankerbehandelingen in Nederland niet optimaal worden benut. Zo zijn er forse verschillen tussen ziekenhuizen maar weten veel patienten dat niet, en weten ze ook vaak niet hoe ze de beste behandeling kunnen kiezen.

Bron: DvhN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen