Cliëntenraad Isala viert 10-jarig bestaan

Samenwerking met ziekenhuis bekrachtigd met nieuwe overeenkomst
De Clientenraad van de Isala klinieken bestaat deze maand 10 jaar. Dat is gevierd met een symposium. De samenwerking tussen de Clientenraad en het ziekenhuis is bovendien bekrachtigd met een hernieuwde overeenkomst. Volgens voorzitter Henja van Nieukerken is de  overeenkomst niet alleen bedoeld om formeel vast te leggen welke werkafspraken er zijn, maar is het ook een blijk van erkenning voor de Clientenraad.

Thema’s
De Clientenraad vertegenwoordigt de gemeenschappelijke belangen van clienten en patienten binnen de Isala klinieken. Zij geeft de Raad van Bestuur gevraagd en ongevraagd advies over besluiten die de patientenzorg raken. De raad bekijkt de zorg door de ogen van de patient. In de afgelopen jaren is de Clientenraad nauw betrokken geweest bij thema’s als de nieuwbouw en bejegening van patienten. Ook zijn de Isala klinieken gestart met zogenaamde spiegelgesprekken met patienten. De Clientenraad heeft een actieve rol gehad bij de totstandkoming ervan.

Spiegelgesprekken

Spiegelgesprekken worden ingezet om de tevredenheid te onderzoeken van patienten die in het ziekenhuis zijn opgenomen of langdurige behandelingen ondergaan. Een spiegelbijeenkomst is een gesprek met patienten in de vorm van een kringgesprek. Hierbij wordt door een gespreksleider aan (ex-) patienten gevraagd, hoe ze de zorgverlening ervaren hebben en wat er zou moeten veranderen. De betrokken medewerkers zijn als toehoorders aanwezig. De directe ‘face to face’ confrontatie met de mening van (ex-) patienten maakt grote indruk op de medewerkers. De verbeterpunten die uit de gesprekken voortkomen, worden door afdelingen zo snel mogelijk opgepakt.

De Isala klinieken willen ook een methode ontwikkelen voor patienten die kort verblijven in het ziekenhuis, bijvoorbeeld voor een poliklinische behandeling. Ook hier is de Clientenraad nauw bij betrokken. In het najaar van 2010 gaat er een pilot van start om een nieuwe methode op de poliklinieken te testen.

Recente artikelen