Dr. Erik De Clercq (B) en Dr. Anthony Fauci (VS) winnen “Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research 2010

0
404
Dr. De Clercq (links) en Dr. Fauci (rechts)

Vandaag reikte Johnson & Johnson voor de vierde maal de “Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research” uit.
Vandaag reikte Johnson & Johnson voor de vierde maal de “Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research” uit. De prijs beloont jaarlijks de meest passionele en creatieve wetenschappers in biomedisch onderzoek. De Dr. Paul Janssen Award 2010 gaat naar Dr. Erik De Clercq, Professor Emeritus aan het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek, K.U.Leuven en Dr. Anthony Fauci, Directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, the National Institutes of Health, Bethesda (Verenigde Staten). De prijs erkent en beloont de pioniersrol van hun onderzoek naar infectieziekten, en in het bijzonder het begrijpen en bestrijden van hiv/aids. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt aan een Belgisch onderzoeker.

De Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research werd door Johnson & Johnson in 2004 in het leven geroepen ter nagedachtenis van Dr. Paul Janssen. Deze jaarlijkse award erkent en beloont uitmuntend biomedisch onderzoek met een belangrijke impact op de menselijke gezondheid door middel van diagnose, behandeling of preventie van aandoeningen.

De award bestaat uit een trofee en een gedeelde geldprijs van $ 100.000 en wordt omwille van de nalatenschap van Dr. Paul Janssen, binnen de wetenschappelijke wereld als een van de meest prestigieuze awards beschouwd.

Het Selectiecomité van de Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research, dat bestaat uit 8 van ‘s werelds meest prominente en onafhankelijke wetenschappers, was unaniem lovend over de uitzonderlijke bijdragen van de twee winnaars. Met hun hiv-basisonderzoek treden de Belgische Dr. De Clercq en de Amerikaanse Dr. Fauci in de voetsporen van Dr. Paul Janssen.

“Dr. De Clercq is een pionier in de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen die het leven hebben gered van miljoenen mensen die met hiv of andere virale aandoeningen werden besmet. De significante onderzoeken van Dr. Fauci veranderden onze inzichten in de immuunrespons en het ontstaan en de evolutie van hiv/aids totaal. Beide onderzoekers kunnen dus werkelijk als grondleggers worden beschouwd in het bestrijden en begrijpen van virale aandoeningen.” aldus professor Solomon Snyder, Johns Hopkins School of Medicine (VS), Voorzitter van het Selectiecomité van de Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research.

Medische nalatenschap van Dr. Paul Janssen
Dr. Paul Janssen, bij collega’s gekend als “Dr. Paul”, was een van de meest innovatieve en inspirerende farmaceutische onderzoekers van de 20e eeuw. Het onderzoek van Dr. Paul Janssen zorgde voor doorbraken in pijnbestrijding, psychiatrie, infectieziekten en gastro-enterologie. Daarnaast stond hij aan de wieg van Janssen Pharmaceutica, een Belgisch farmabedrijf dat houder is van meer dan 100 patenten als uitvinder van verscheidene geneesmiddelen. Met de jaarlijkse award wil Johnson & Johnson zijn voorbeeld levend houden.

Dr. De Clercq speelde gedurende zijn voorname carrière een hoofdrol in de ontdekking van antivirale middelen die gebruikt worden bij de behandeling van onder meer herpes simplex, varicella-zoster, cytomegalo, hepatitis B en hiv. Samen met Dr. Paul Janssen, ontdekte Dr. De Clercq de eerste inhibitoren (NNRTIs) als nieuwe strategie voor de behandeling van hiv-besmettingen, nu een belangrijk en centraal onderdeel van veel hiv-behandelingen.

“Tijdens de samenwerking met Dr. Paul in onze zoektocht naar de eerste inhibitoren heb ik steeds zijn drang naar nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen bewonderd, net als zijn hartstocht om patienten te helpen.” zei Dr. De Clercq. “Dr. Paul was een zeer gerespecteerd wetenschapper. Zijn werk blijft wereldwijd mensenlevens verlengen en verbeteren. Ik ben dan ook vereerd een prijs in ontvangst te mogen nemen die deze enorme erfenis in haar naam meedraagt”.

“Het is prachtig om impactvol en waardevol werk te kunnen verrichten  waarvan je houdt.” zei Dr. Fauci. “Hoewel we trots moeten zijn op wetenschappelijke vooruitgang die reeds werd geboekt in de bestrijding van hiv/aids, weten wij dat ons werk in veel opzichten nog maar begint. Het ontwikkelen van hiv-behandelingen, en deze behandeling bezorgen aan mensen die ze nodig hebben, vereist een duidelijke toekomstvisie van de wetenschappelijke wereld en de volksgezondheidsinstellingen, en toewijding van de volledige maatschappij.”

Janssen Pharmaceutica/Johnson & Johnson stimuleert baanbrekend onderzoek
Met de Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research wil Janssen Pharmaceutica/Johnson & Johnson niet alleen de passie en gedrevenheid van Dr. Paul Janssen levendig houden. “De prijs bevestigt de plaats van Janssen Pharmaceutica en Johnson & Johnson in de biomedische onderzoeksgemeenschap en bewijst hun toewijding aan wetenschappelijke vooruitgang via samenwerking en innovatie. Johnson & Johnson wil met de Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research baanbrekend onderzoek stimuleren, over de grenzen van bedrijven en groepen heen.” aldus Dr. Paul Stoffels, wereldwijd hoofd Farmaceutisch Onderzoek & Ontwikkeling, Johnson & Johnson.

De belangrijkste therapeutische domeinen waarop Janssen Pharmaceutica/Johnson & Johnson actief zijn, zijn: infectieziekten (hiv, hepatitis C, tuberculose, …), oncologie (nieuwe kankerbehandelingen, behandeling van chronische kankerpijn, van vermoeidheid bij chemotherapie) en neurologie (onderzoek naar beloftevolle moleculen tegen onder meer schizofrenie, angst, depressie, dementie en Alzheimer).

Over hiv/aids

Ongeveer 33 miljoen mensen waren hiv-geïnfecteerd in 2007. Naast 2,7 miljoen nieuwe hiv-infecties waren er 2 miljoen aidsdoden te betreuren in 2007[i]. Na decennia van stijgende sterftecijfers, daalde het aantal wereldwijde aidsdoden per jaar gedurende de voorbije twee jaar, onder meer dankzij het  toegankelijker worden van de behandeling.

Het aantal nieuwe hiv-besmettingen is in verscheidene landen gedaald, maar wereldwijd  worden deze gunstige tendensen minstens gedeeltelijk tenietgedaan door een stijging van het aantal nieuwe infecties in andere landen. De helft van de hiv-geïnfecteerde mensen zijn vrouwen, een percentage dat de voorbije jaren stabiel is gebleven. Eind 2007 ontvingen bijna 3 miljoen mensen een antiretrovirale behandeling in landen met een laag of gemiddeld inkomen. Dit vertegenwoordigt 31% van de geschatte wereldwijde behoefte en een verbetering met 45% ten opzichte van 2006.

Janssen Pharmaceutica in Belgie is een wereldwijd centrum van uitmuntendheid voor geïntegreerde R&D, productie en algemene diensten. Het bedrijf heeft vier vestigingen in Belgie (Beerse I & II, Geel en Olen), die samen werk bieden aan 4200 mensen.

Janssen Pharmaceutica is een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld. De meer dan tachtig geregistreerde geneesmiddelen van het bedrijf worden wereldwijd gebruikt voor humane geneeskunde, diergeneeskunde en materiaalbescherming. Het bedrijf is actief in zeer uiteenlopende ziektedomeinen, zoals neurowetenschappen, oncologie en infectieziekten.

Biografie Dr Fauci

Biografie Dr De Clercq

Bron: Janssen Pharmaceutica


[i] UNAIDS 2008 Report over de wereldwijde aidsepidemie

http://www.unaids.org/en/KnowledgeCentre/HIVData/GlobalReport/2008