NVVP: psychotherapie is geen luxegoed!

Array

Recentelijk heeft de minister van VWS aangekondigd om alsnog een eigen bijdrage in de tweedelijns GGZ te willen invoeren. De reden hiervoor is dat herberekening van het geneesmiddelenvergoedingensysteem onvoldoende besparingen oplevert.
Tot nu toe gold al wel een eigen bijdrage voor de psychologische zorg in de eerste lijn, maar nog niet voor de tweede lijn. De maatregel betreft de invoering van een eigen bijdrage van € 175 per DBC (van maximaal een jaar) per 1 januari 2011. Voor goedkopere behandelingen (tot honderd minuten) geldt een lagere eigen bijdrage van € 80. Deze maatregel moet € 110 miljoen besparen.
De Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) is van mening dat het invoeren van een eigen bijdrage in de tweedelijns GGZ om zowel uitvoeringstechnische redenen alsook om maatschappelijke redenen uiterst onwenselijk is.

Inning onuitvoerbaar
Inning van de eigen bijdrage door de vrijgevestigde psychotherapeut/klinisch psycholoog vergt aanpassingen in de administratiesoftware, wat kosten met zich meebrengt. Bovendien heeft een vrijgevestigde psychotherapeut/klinisch psycholoog niet de middelen, noch de liquiditeitspositie noch voldoende informatie om een eigen bijdrage te kunnen innen bij zijn/haar client. Zorgverzekeraars daarentegen zijn hier volledig toe uitgerust. De NVVP is dan ook van mening dat de vrijgevestigde klinisch psychologen en psychotherapeuten niet verantwoordelijk kunnen zijn voor de inning van de eigen bijdrage.

GGZ is geen luxe
De maatschappelijke consequenties van de invoering van de eigen bijdrage baart de NVVP zo mogelijk nog grotere zorgen. Het is duidelijk dat er bezuinigd moet worden. En voor een groep clienten/patienten is het ook heel goed verdedigbaar om een eigen bijdrage in te voeren. Echter een dergelijke generieke maatregel treft nu alle lagen van de bevolking. En daarmee treft het de meest kwetsbaren het hardst. Voor een goede toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg is dit uiterst verwerpelijk. Feitelijk is het bizar dat clienten in de GGZ wel een eigen bijdrage moeten betalen, terwijl dat in de somatiek is uitgesloten. Een dergelijk onderscheid lijkt te impliceren dat de vraag naar geestelijke gezondheidszorg een luxegoed is.

Lobby
De NVVP heeft contact opgenomen met de Kamerleden van de verschillende partijen en hen geïnformeerd over de op handen zijnde maatregel. Dit heeft ertoe geleid dat de PvdA, de VVD en Groen Links de minister hebben verzocht om een debat. Inmiddels is bekend geworden dat op 16 september aanstaande een Algemeen Overleg zal plaatsvinden in de Kamer.
Daarnaast beraadt NVVP-directeur Judith Veenendaal zich met de andere brancheorganisaties en het patientenplatform op verder te ondernemen stappen.

Recente artikelen