CG-Raad wil Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) testen met behulp van hackers

Er zijn nog steeds twijfels over de veiligheid van het Elektronisch Patienten Dossier (EPD). De CG-Raad wil hier nu opheldering in brengen. Daarom wil de CG-Raad zelf het EPD op onconventionele wijze gaan testen. In een brief aan minister Klink vraagt de CG-Raad daarvoor toestemming.
Het EPD kan voor chronisch zieken en gehandicapten leiden tot verbetering van de zorg. Maar een absolute voorwaarde voor invoering is wel dat de veiligheid van het systeem goed geregeld is. Of die veiligheid is gegarandeerd, daarover lopen de meningen sterk uiteen.

Veiligheidstest
De CG-Raad heeft minister Klink daarom voorgesteld om zelf een veiligheidstest van het EPD te doen. Daarbij wil de CG-Raad ook hackers inzetten en dus wordt de minister hiervoor om toestemming gevraagd.
Een passage uit de brief:

“Wij willen door ons aan te trekken ICT-specialisten het systeem uitgebreid en diepgaand laten testen in haar natuurlijke omgeving, dus niet in een laboratoriumopstelling. Wij realiseren ons dat een dergelijk verzoek oproept tot handelingen die gezien kunnen worden als crimineel van aard en vragen u deze handelingen voor een beperkte termijn toe te staan. Als hieruit blijkt dat het systeem ‘hackproof’  is, dan zal het vertrouwen in het EPD sterk toenemen. Graag vernemen wij of u deze uitdaging aanneemt.”

Andere voorwaarden
In de brief roept de CG-Raad de minister op om ook een aantal andere randvoorwaarden nu goed te regelen. Zo moet de client zelf kunnen bepalen wie er toegang krijgt tot het dossier. Verder pleit de CG-Raad ervoor om bij de lancering van het EPD te beginnen met relatief weinig gegevens per dossier. Bij succes kan dan voor een meer uitgebreide vorm gekozen worden.

Bron: CG-raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen