Bacteriedrankjes veranderen genenactiviteit in de darmen

Array

Commerciele bacteriedrankjes beïnvloeden de activiteit van de genen in de darmen. Dat blijkt uit een publicatie in het Amerikaanse topblad PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) van onderzoekers van Universiteit Maastricht, NIZO food research, UMC St Radboud en Wageningen UR. Het artikel is deze week op de website van de PNAS gezet. Het is voor het eerst dat moleculaire reacties in het menselijk darmslijmvlies door het drinken van commerciele bacteriedrankjes in kaart zijn gebracht. Het bacterieonderzoek is uitgevoerd onder de vlag van het Wageningse TI Food and Nutrition.


Zeven gezonde vrijwilligers kregen zuiveldrankjes met drie verschillende soorten probiotische bacterien te drinken, flesjes met tien miljard bacterien elk. Bij de zeven is zes uur na het drinken van de zuiveldrankjes een slijmvliesmonster gehaald uit het bovenste deel van de dunne darm, voor genetisch onderzoek. Het monster is daar weggehaald met een ‘kijkslang’ die wordt ingebracht via mond en maag. De zeven kregen alle drie bacteriedrankjes te drinken, met een tussenpoos van twee weken. Ze kregen een bacteriedrankje of ter controle een nepsportdrankje zonder bacterien. De vrijwilligers en de behandelende artsen wisten niet wat iemand kreeg.

Uit het genetische onderzoek van de slijmvliesmonsters blijkt dat na het drinken van de bacteriedrankjes de activiteit van honderden genen in het slijmvlies was veranderd. De gevonden moleculaire patronen leken veel op de patronen die bepaalde medicijnen in het lichaam veroorzaken, zegt onderzoeksleider Michiel Kleerebezem van Wageningen Universiteit. ‘Probioticadrankjes veroorzaken een lokale reactie in het darmslijmvlies. Ze hebben vergelijkbare effecten als componenten die de farmaceutische industrie in medicijnen gebruikt, maar dan milder.’ Het gaat hier onder andere om geneesmiddelen die het immuunsysteem in positieve zin beïnvloeden en die de bloeddruk verlagen. Mogelijk zijn op basis van die medicinale gelijkenis nieuwe toepassingen te vinden voor probiotica, denkt Kleerebezem.

TI Food and Nutrition is een internationaal toonaangevend onderzoeksinstituut op het gebied van voeding en voedingsmiddelen. In TI Food and Nutrition werken industrie, overheid en onderzoeksorganisaties samen aan wetenschappelijke doorbraken die resulteren in de ontwikkeling van innovatieve, gezonde en smakelijke producten. Partners zijn: CSM, DSM, Royal FrieslandCampina, Rijksuniversiteit Groningen/UMCG, Unilever, Universiteit Maastricht, NIZO food research, NZO, TNO, VION en Wageningen UR.

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen