Oud en ziek, maar niet ongelukkig

Array

Kwetsbare 80+-ers varen wel bij eigen regievoering
80+-ers met gezondheidsproblemen voelen zich beter als zij de regie over hun eigen leven zelf in handen hebben. Daarom is het belangrijk dat deze kwetsbare ouderen vooral zorgprofessionals ontmoeten die overtuigd, serieus en actief gericht zijn op dat self-management (‘empoweren’). Dat zegt Angèle Jonker, onderzoeker bij het EMGO+-instituut. Vrijdag 10 september promoveert zij aan VU medisch centrum.

Als je achteruitgaande gezondheid niet kunt verbeteren, hoe bevorder je dan wel dat mensen toch tevreden met hun leven zijn? Vanuit die vraag onderzocht Jonker of ouderen zich beter of gelukkiger voelen wanneer ze weer zelf de regie over hun leven gaan voeren, ondanks hun gezondheidsproblemen. Dat blijkt inderdaad zo te zijn.

Met gegevens uit de Longitudinal Ageing Study Amsterdam, de LASA-studie, concludeerde Jonker dat er een negatieve relatie bestaat tussen het welbevinden van mensen die een onomkeerbaar gezondheidsprobleem hebben, en de mate van regie die deze mensen over hun dagelijks leven voeren. Om te kijken of die relatie ook positief te beïnvloeden is, deed zij een gecontroleerde interventiestudie. De helft van een geselecteerde groep van 169 ouderen volgde een self-managementprogramma. De deelnemende 80+-ers wonnen ten opzichte van de controlegroep aan regiegevoel en levenswaardering.

Jonker ziet hierbij een rol voor zorgverleners. Door kwetsbare ouderen op een gelijkwaardige manier tegemoet te treden, dus niet enkel als zorgverlener ten opzichte van afhankelijke zorgontvanger, kunnen deze ouderen meer grip op hun leven krijgen. Daarbij is het belangrijk dat de ouderen gestimuleerd worden zoveel mogelijk zelf te doen en te beslissen. Jonker brengt dit zelf in de praktijk in haar woonzorgboerderij voor mensen met dementie.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen