Wratten bevriezen is het meest effectief

Array

Wratten bevriezen met vloeibare stikstof is de meest effectieve manier waarop de huisarts ze kan behandelen. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer huisarts in opleiding Sjoerd Bruggink van het Leids Universitair Medisch Centrum, op 13 september gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.

De onderzoekers vergeleken drie behandelgroepen van in totaal 240 kinderen en volwassenen. Eén willekeurig gekozen groep werd elke twee weken behandeld met stikstof (‘cryotherapie’), een andere groep bracht gedurende minimaal vier weken minstens vier keer per week zelf salicylzuur aan op de wrat. Salicylzuur verweekt de hoornlaag van de huid, waarna men die kan wegschrapen. De derde groep kreeg geen behandeling. Met stikstof bleek 49 procent van de wratten te verdwijnen, met salicylzuur slechts 15 procent. Wie niets deed, raakte in 8 procent van de gevallen toch van zijn wrat af. “Hoewel cryotherapie vaker en ook vervelendere bijwerkingen geeft, blijken mensen daarover toch het meest tevreden”, aldus Bruggink (afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde).

Voetzool
Voor wratten op de voetzool, vaak in de voet gedrukt en met eelt eromheen, weken de resultaten sterk af. Bij voetzoolwratten hadden salicylzuur en stikstof geen meerwaarde boven niets doen. Deze wratten verdwenen bij de helft van de kinderen onder de twaalf binnen drie maanden, ongeacht of ze behandeld werden. Bij adolescenten en volwassenen verdween maar een enkele wrat, ook met behandeling. “Bij voetzoolwratten kan de huisarts stikstof of salicylzuur dus achterwege laten”, concludeert Bruggink. Vervolgonderzoek moet gaan uitwijzen waarom de respons van voetwratten afwijkt; of het bijvoorbeeld om een ander virus gaat. Daarnaast wordt bekeken of de (minder bekende) behandeling met monochloorazijnzuur – een irriterende stof die de cellen doodt – of een combinatie van stikstof en salicylzuur bij deze wratten wél effectief is.

Over wratten
Wratten zijn eeltachtige knobbeltjes op de huid, veroorzaakt door virussen van de HPV-familie. Ze komen vooral vaak voor bij kinderen: op de basisschool heeft een op de drie ze. Hoewel wratten niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel pijnklachten geven en ontsieren. Zo’n 6 procent van de kinderen onder de twaalf en 2 procent van de totale bevolking komt jaarlijks met wratten bij de huisarts. Huidige richtlijnen wijzen salicylzuur aan als eerste-keus-behandeling. De Leidse studie laat zien dat dat onterecht is. Ook voor veel zogenoemde ‘kleine kwalen’ is nog niet wetenschappelijk aangetoond welke behandeling het beste werkt, omdat er weinig onderzoek naar wordt gedaan en er weinig geld aan wordt besteed.

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen