Medisch Spectrum Twente neemt nazorgpoli Intensive Care in gebruik

0
234

Sinds 1 september jl. beschikt de algemene Intensive Care van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede over een nazorgpoli. Patienten die langere tijd op de Intensive Care hebben gelegen, kunnen hier hun ervaringen delen met speciaal opgeleide IC-verpleegkundigen.

Patienten die langere tijd op de Intensive Care behandeld zijn, hebben vaak klachten op lichamelijk en/of geestelijk gebied. Zij voelen zich bijvoorbeeld minder fit, merken dat de kracht en het uithoudingsvermogen zijn verminderd, zijn soms angstig of vinden dat het geheugen achteruit is gegaan. Meestal spelen meerdere problemen tegelijkertijd zonder dat er sprake is van een duidelijke ziekte.

Uit vragen van patienten en/of  hun familieleden bleek dat er behoefte bestaat aan een nagesprek over de ervaringen van patienten en hun familie tijdens de behandeling op de Intensive Care. Het doel van de Nazorgpoli Intensive Care is om eventuele problemen in kaart te brengen en hen te helpen bij de verwerking van de vaak ingrijpende periode die zij op de Intensive Care hebben doorgebracht.

Desgewenst kunnen ex patienten en hun familieleden op afspraak en onder begeleiding zelfs een rondleiding krijgen op de Intensive Care.

Chirurg-intensivist dokter de Wit, medisch hoofd van de algemene Intensive Care, is blij met deze nieuwe faciliteit. Hij zegt hierover: “Voor patienten maar ook voor hun familie is een verblijf op de Intensive Care een ingrijpende gebeurtenis. Dankzij de nazorgpoli krijgen ze nu tijd en gelegenheid om hun ervaringen met ons te delen. Daarnaast beschouwen wijzelf ieder gesprek als een leermoment om waar nodig de zorg nog verder te optimaliseren”.

Bron: MST